Sałatka Cezara to chyba najbardziej znana sałatka na świecie. Jej twórcą jest amerykański kucharz włoskiego pochodzenia Caesar Cardini. Skomponował on sałatkę z produktów, które akurat miał pod ręką. I tak oto powstała jedna z najsmaczniejszych sałatek. Oryginalna receptura zawiera trzy podstawowe składniki – chrupiącą sałatę rzymską, grzanki czosnkowe i parmezan, a wszystko to oblane aromatycznym sosem.
Przez lata doczekała się wielu wariacji. Często sałatkę wzbogaca się o kawałki kurczaka, boczku czy pomidorki koktajlowe. Ja jednak pozostanę przy klasycznej wersji amerykańskiej sałatki i dziś na blogu prezentuję sałatkę cezara w najprostszej postaci, bez zbędnych dodatków, bo taka dla mnie jest najlepsza.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki
Sałatka:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Grzanki:
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Przygotuj sos: w misce umieść przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj żółtko i ubijaj stopniowo wlewając oliwę z oliwek, aż sos będzie gęsty i puszysty. Następnie dodaj musztardę, sos Worcester i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
Liście sałaty umyj, odsącz z wody i osusz na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwij na mniejsze kawałki i włóż do miski lub ułóż na talerzu.
Na zieloną warstwę wsyp grzanki, posyp startym parmezanem i polej przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszaj.
Napisz pierwszy komentarz