Oryginalna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Stąd też pochodzi jej nazwa. Oscar Tschirky, który jest jej twórcą skomponował sałatkę z jabłka, selera i orzechów włoskich.
Sałatkę możesz bardzo łatwo zmodyfikować, dodając coraz to nowe składniki. Przez wiele lat doczekała się wielu wariacji. Spotkałam się z takimi dodatkami jak: kurczak, seler naciowy, winogron czy ananas. Dziś na blogu prezentuję moją wersję klasycznej sałatki. Poza bazowymi produktami na liście składników znalazła się rukola i rodzynki.
Składniki
- 2 jabłka
- 1 mały seler korzeniowy (ok. 200 g)
- 125 g rukoli
- garść orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Rukolę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
Rodzynki zalej gorącą wodą i po 5 minutach odcedź.
Orzechy włoskie upraż lekko na suchej patelni.
Jabłka dokładnie umyj, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ ze skórką pokrój w kostkę. Następnie pokrojone owoce skrop połową przygotowanego soku z cytryny.
Selera obierz i umieść na 2 minuty we wrzącej wodzie. Po tym czasie wyjmij i pokrój w cienkie słupki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na zieloną warstwę z rukoli wyłóż pokrojone jabłka i seler. Polej przygotowanym sosem i dorzuć rodzynki oraz orzechy włoskie.
Klasyczne składniki Waldorf Salad to: kwaskowe jabłka, seler naciowy (nie korzeniowy!), orzechy włoskie, winogrona i dressing z majonezu, soku z cytryny z solą i cukrem do smaku oraz z opcjonalnym dodatkiem słodkiej śmietanki. Nie ma w nim żadnego jogurtu, rukoli ani rodzynek, a tym bardziej korzenia selera, który w USA jest praktycznie nieznany i używany bardzo rzadko :)
Nie wątpię jednak, że Twój wariant sałatki a la Waldorf jest równie dobry.
Na litość boską!!!! Winogrona nie winogron jako dodatek do sałatki !!!