Tacos to jedno z sztandarowych dań kuchni meksykańskiej. Tortilla z kolorowym nadzieniem to dla mnie jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Ten prosty w przygotowaniu przysmak świetnie sprawdza na wszelkie imprezy, spotkania ze znajomymi czy rodzinną kolację na ciepło.
Podstawą dania jest oczywiście kukurydziana tortilla, do której możesz napakować swoje ulubione dodatki. Do przygotowania tacos wybrałam kurczaka oraz kilka kolorowych warzyw. Połączenie kremowego awokado, chrupiącej czerwonej cebuli, soczystych pomidorów, pikantnej papryczki chili i świeżych nut limonki, mięty oraz kolendry smakuje wyśmienicie, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.
Składniki
- 4 tortille kukurydziane
- 1 pierś z kurczaka
- 2 dojrzałe awokado
- 10-12 sztuk pomidorów koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili lub płatki chili
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 limonka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- listki świeżej kolendry i mięty
Przygotowanie
Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z błonek i chrząstek, następnie pokrój w kostkę.
Kmin i kolendrę rozetrzyj w moździerzu. Dodaj słodką i ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok wyciśnięty z połowy limonki oraz oliwę z oliwek.
Pokrojonego kurczaka umieść w marynacie, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
Papryczkę chilli rozetnij na pół. Wyrzuć pestki i wytnij białe części miąższu. Chilli razem z cebulą posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.
Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu. Owoc obierz ze skórki, pokrój w kostkę, przełóż do miski i skrop sokiem z pozostałej części limonki.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dorzuć do składników w misce.
Dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Rozgrzej patelnię, wlej dodatkową łyżkę oliwy i podsmaż kurczaka, aż mięso nabierze złotego koloru.
Tortille podgrzej na patelni. Na każdy placek nałóż podsmażonego kurczaka i salsę z kolorowych warzyw, następnie posyp listkami świeżej mięty oraz kolendry i złóż na pół.
Napisz pierwszy komentarz