Makaron jest łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Można łączyć go z przeróżnymi dodatkami tworząc ciągle nowe dania. Na blogu powstało juz całkiem sporo przepisów z jego udziałem. Zazwyczaj korzystam z produktu ze sklepowej półki, jednak ostatnio postanowiłam zrobić makaron samodzielnie.
To nic trudnego. Aby zrobić makaron w domu wystarczy tylko kilka składników i są to produkty, które każdy ma w kuchni na co dzień. Potrzebne będą – mąka, jajka (na każdą szklankę mąki po jednym jajku), odrobinę soli i wody.
Domowy makaron można wykorzystać od razu, np. do zupy pomidorowej czy tradycyjnego rosołu. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, wysusz go całkowicie i umieść w szczelnie zamykanym pojemniku, np. słoiku.
Przygotowanie
Mąkę przesiej na stolnicę. W mące zrób dołek i wbij do niego jajko. Dodaj szczyptę soli.
Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli ciasto jest zbyt suche możesz dodać odrobinę wody.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło i zostaw na ok. 20 minut.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj ciasto partiami. Najpierw rozwałkuj jedną część ciasta na placek o grubości ok. 2 mm, podsypując mąką (reszta ciasta powinna pozostać przykryta). Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
Pokrój ciasto na cienkie paski. Można zrobić to ręcznie – za pomocą noża, można również specjalną maszynką do makaronu.
Tak przygotowany makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, pozostaw go na stolnicy do całkowitego wyschnięcia, a następnie umieść w pojemniku, np. słoiku.
Ja gdy robię makaron domowej roboty zawsze używam tylko jednej mąki – typ 450, tej szymanowskiej żółtej. Zawsze ciasto odpowiednio mi się wyrobi i po ugotowaniu jest po prostu smaczny