Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Domowy makaron

Domowy makaron

Makaron jest łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Można łączyć go z przeróżnymi dodatkami tworząc ciągle nowe dania. Na blogu powstało juz całkiem sporo przepisów z jego udziałem. Zazwyczaj korzystam z produktu ze sklepowej półki, jednak ostatnio postanowiłam zrobić makaron samodzielnie.

To nic trudnego. Aby zrobić makaron w domu wystarczy tylko kilka składników i są to produkty, które każdy ma w kuchni na co dzień. Potrzebne będą – mąka, jajka (na każdą szklankę mąki po jednym jajku), odrobinę soli i wody.

Domowy makaron można wykorzystać od razu, np. do zupy pomidorowej czy tradycyjnego rosołu. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, wysusz go całkowicie i umieść w szczelnie zamykanym pojemniku, np. słoiku.

Domowy makaron

Składniki

  • 160 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody

Domowy makaron

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. W mące zrób dołek i wbij do niego jajko. Dodaj szczyptę soli.

  2. Zacznij wyrabiać ciasto, jeśli ciasto jest zbyt suche możesz dodać odrobinę wody.

  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło i zostaw na ok. 20 minut.

  4. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj ciasto partiami. Najpierw rozwałkuj jedną część ciasta na placek o grubości ok. 2 mm, podsypując mąką (reszta ciasta powinna pozostać przykryta). Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.

  5. Pokrój ciasto na cienkie paski. Można zrobić to ręcznie – za pomocą noża, można również specjalną maszynką do makaronu.

  6. Tak przygotowany makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.

  7. Jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać makaron, pozostaw go na stolnicy do całkowitego wyschnięcia, a następnie umieść w pojemniku, np. słoiku.

Domowy makaron

Zobacz również

tagi: , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Domowy makaron”

  1. Adrianna pisze:
    5

    Ja gdy robię makaron domowej roboty zawsze używam tylko jednej mąki – typ 450, tej szymanowskiej żółtej. Zawsze ciasto odpowiednio mi się wyrobi i po ugotowaniu jest po prostu smaczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php