Makaron spaghetti z boczkiem, kaparami i pomidorami to mój sposób na szybki i sycący posiłek. Błyskawiczny do przygotowania. Przepis idealnie sprawdzi się w dni, kiedy nie masz czasu na stanie przy garach.
Ugotowanie makaronu to zaledwie kilkanaście minut, w tym czasie przygotujesz aromatyczny sos i pyszny obiad gotowy. Danie tworzą trzy podstawowe dla kuchni włoskiej składniki – pomidory, bazylia i makaron. Charakteru potrawie dodaje podsmażony boczek i kapary.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki
- 400 g makaronu
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g chudego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcja zamieszczoną na opakowaniu.
W czasie kiedy makaron się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć na gorący tłuszcz, smaż ok. 4-5 minut, aż zrobi się miękka.
Boczek pokrój w kostkę (odetnij skórę), dorzuć na patelnię i smaż kolejne 5 minut, aż boczek się przyrumieni.
Do składników dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę – podsmaż jeszcze przez 2 minuty.
Na patelnię dodaj kapary odsączone z zalewy, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i listki bazylii. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zmniejsz ogień i całość podsmaż przez około 5 minut.
- Makaron odcedź (zachowaj trochę wody z gotowania), przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj z wszystkimi składnikami. Dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był bardziej rzadki. Podawaj na gorąco ze startym parmezanem.
Napisz pierwszy komentarz