Latem można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i przygotowuję różne dania z grzybami. Jednym z nich jest pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – makaron z kurkami w sosie śmietanowym.
Dzisiejsza kompozycja opiera się na kilku składnikach. Znajdziesz tu aromatyczne i chrupiące kurki, kremowy sos śmietanowy wzbogacony podsmażoną cebulką i czosnkiem. Wystarczy naprawdę niewiele, by cieszyć się smacznym posiłkiem. Największą trudność może sprawić czyszczenie kurek, jednak i na to mam sprawdzony sposób.
A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie makaronu z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Składniki
- 200 g ulubionego makaronu
- 400 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i oliwę z oliwek.
Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.
Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się przyrumienią.
Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewaj przez około 20 minut aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby dopraw jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Kocham kurki, a połączenie go z makaronem jest nieziemskie!:)
https://julias-cooking.com/