Lubię kuchnię prostą, opartą na niewielkiej liczbie składników. Są to dania bazujące przede wszystkim na dobrych jakościowo produktach. Makaron z pieczonymi pomidorami to kolejny przykład, który potwierdza regułę, że im prościej, tym smaczniej.
Pieczone pomidory i czosnek nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory malinowe
- 1 główka czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, pomidory malinowe w kostkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj główkę czosnku w łupinie przekrojoną na pół.
Pomidory z czosnkiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz ok. 30 minut.
Makaron ugotuj al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Ugotowany makaron połącz z pieczonymi pomidorami. Dodaj czosnek wyciśnięty z łupin.
Danie skrop oliwą z oliwek i dopraw pieprzem. Na koniec dodaj starty parmezan.
Napisz pierwszy komentarz