Makaron ze szpinakiem pojawia się na moim stole kiedy tylko mam ochotę zjeść coś lekkiego i sycącego zarazem. Szybko, prosto i z pomocą kilku przypraw bardzo wyraziście. Mniam!
Nie daj się zmylić szpinakowi – to że często ląduje na naszych stołach niedoprawiony i bez wyrazu nie znaczy, że nie da się go przyrządzić z charakterem. Jeżeli jeszcze tego nie wiesz, sprawdź jakie cuda ze szpinakiem robi dodatek czosnku, soku z cytryny i przede wszystkim gałki muszkatołowej.
Zobacz również film z przepisem na pesto ze szpinakiem, które będzie świetnym (ale nie obowiązkowym) dodatkiem do takiego makaronu:
Przepis na makaron ze szpinakiem
Przepis przedstawia proporcje na danie dla czterech osób
- Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki (jak widać na zdjęciu użyłem płaskiego spaghetti)
- 250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
- 150 ml śmietanki 36%
- dwa ząbki czosnku
- trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- łyżka masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Zacznij od rozmrożenia szpinaku.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość startym żółtym serem.
zrobilam makaron ze szpinakiem z podobnych proporcji dodalam sok z polowy duzej cytryny i sos wyszedl zolty i kwasny gdy do dania dodawalam sama smietanke sos byl bialy i lekko slodki to wina za duzej ilosci soku z cytryny czy tak wlasnie ma byc
Makaron wyszedł przepyszny, robiłam wiele razy kilka lat wstecz prawdopodbnie zaraz po opublikowaniu przepisu. przez dłuższy czas regularnie zagladałam do Was bo rodzinka była zawsze zadowolona z dań.
Gotowałam w zasadzie same makarony bo uwielbiam. polecam równiez makaron z warzywami zapiekany oraz wersje z dynia, mascarpone i szpinakiem – ten to dopiero pychota.
od ponad roku jestem zmuszona gotowac bez czosnku i cebuli. musze przyznac ze potrawy tak zmodyfikowane też nam smakują. Czekam na kolejne proste przepisy jak ten powyżej najlepiej bez czosnku no i wegetarianskie.
Pozdrawiam.
Robię to od lat, ale zawsze do tego łosoś gotowany na parze lub pieczony w piekarniku:-) polecam!
A czy można dodać mięsa mielonego? Byłoby pysznie.
Genialnie wyszło. Dodałam do makaronu oliwę smakową z oregano. Pychota!!!
Pycha zaraz robię . Ja do szpinaku często zamiast czosnku dodaję chrzan. Spróbujcie nie pożałujecie .
a ja,do szpinaQ dodałem gorgonzoli . Czujecie i smakujecie już :);) mmmmmmniam
Wyśmienite danie, polecam każdemu.
Pyszne danie, mniaaa polecam każdemu kto ma jeszcze wątpliwości, czy robić czy też nie:)
Dziś zrobiłam -wyszło super. Dałam śmietanę 18% bo nie miałam 36% i zamiast soku z cytryny dałam szczyptę kwasku cytrynowego. Naprawdę rewelacja:)
Palce lizać. DZIĘKUJĘ
Witam, w jaki sposób rozmrozić szpinak? :)
Na patelni gorącej
Ja dzisiaj zrobię ten przepis z liśćmi buraka liściowego. Podobno świetnie zastępują szpinak. zobaczymy, jaki będzie efekt. na pewno dam znać jak wyszło :P
Witam a czy zamiast 36 % śmietany mozna użyć 18% ?
Myślę że tak, poeksperymentuj – zasadniczo bardziej tłuste śmietany (np. 30 czy 36%) łatwiej znoszą obróbkę cieplną, z 18% powinno jednak również się udać :)
Ja używam jogurtu greckiego i też jest ok:)
Najlepszy przepis na makaron ze szpinakiem! Dziękuję i polecam wszystkim.
Rewelacja, prosty przepis, ale jaki efekt! Rodzina zachwycona obiadem:)
Zauważyłam, że dodajesz do szpinaku śmietanę. Niektórzy jednak robią to na odwrót tzn. do śmietany dodają szpinak. Robi to jakąś różnicę?
Pozdrawiam :)
Jak wychodzi smaczny makaron to nie ma żadnej różnicy ;) Ja dodaję mało śmietany i dlatego dodaję ją na koniec, żeby nie wyparowała całkiem zanim szpinak nie zmięknie
Znalazłam ten przepis szukając czegos dobrego co można zrobić na szybko i bez mięsa . Zrobiłam według przepisu ale dodałam prawie cały słoiczek pesto.Moje dzieciaczki się zjadamy a i ja powiem ze niebo w gębie. Dziękuję za ten przepis.Napewno będzie często wykorzystywany
Drugi raz korzystam z tego przepisu…. Jak dla mnie bajka, wcześniej nie chciałam nawet patrzeć na szpinak, ale od kiedy wypróbowałam ten przepis zmieniłam zdanie :) dzięki :)
Uwielbiam szpinak, szczególnie z makaronem! Gałkę odkryłam niedawno, wcześniej w szpinaku lądowała tylko cebula i czosnek :) No i oczywiście ser!
pyszny :)
Fajny i prosty przepis:)
Ja robię że świeżego szpinaku, nawet go nie kroję. Gotuję się szybko i nie wychodzi papka.
Czosnku nie dodaję, ale za to przed podaniem dorzucam pokrojony w centymetrowa kostkę serek camembert. A i sos robię z odrobiną mąki, żeby był gęstszy.
Pożyteczne jest to, że można się wzorować na czyimś przepisie i samemu dorzucac coś od siebie;)
Dzięki
Pozdrawiam:)
Pyszny,jeden z niewielu obiadów który smakuje całej rodzinie ; ) ja dodaje pierś z kurczaka :)
mam zamiar jutro zrobic -napisze jak mi sie udalo
Własnie jem i muszę podziękować za przespis bo wyszło pysznie :)
dzekuje za przepis
Trafiłam tu przypadkiem, po tym, jak w zamrażalce znalazłam zamrożony brykiet szpinaku. Narobiłeś mi takiej ochoty na makaron ze szpinakiem, że nie mogłam się oprzeć. Okazało się zresztą, że wszystkie składniki mam w swojej kuchni, więc 30 min temu zabrałam się za gotowanie, a teraz leżę do góry brzuchem z przejedzenia ;) Wyszło przepysznie! Dodałam jeszcze do szpinaku trochę fety, bo akurat miałam w lodówce i kawałki żółtego sera. Dzięki wielkie za ten przepis, na pewno będę do niego wracać! :)
Magdo dziękuję za przemiły komentarz! :) O to właśnie chodzi w tym przepisie, zanim zdążysz zgłodnieć makaron już gotowy ;)
Pyszne, wkroiłam jeszcze troszeczkę bardzo ostrego żółtego sera. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Mimo, iż na co dzień jestem mięsożercą, to danie jest przepyszne!!Pozdrawiam!!
pyszne wyszło ! pozdrawiam
Zrobiłam dzisiaj na obiad, wyszło pychota! Dziękuję za przepis Tomku, właśnie takich prostych mi potrzeba, bo w gotowaniu raczkuję:)
Lubimy szpunak, jednak zawsze jemy go z ziemniaczkamu i jajkiem albo w lasagni. Uwiekbiam ten przepis!!! Dodaje jeszcze boczek podsmazony i fete do wersji de luxe :) bede tu zagladac napewno!
Makaron wyszedł super! Od siebie dorzuciłam brokuła, bo zostało mi kilka różyczek i natkę pietruszki. Następnym razem posypę jeszcze parmezanem, żeby było jak we włoskiej restauracji ;) Polecam serdecznie zarówno przepis podstawowy jak i mój „wzbogacony”! :)
Dobrze kombinujesz Marleno! :)
jestesm Ci wdzieczna, zawsze lubilam makaron ze szpinakiem, ale nie umialam robic i musialam jadac na miescie, a teraz bede mogla robic wygodnie w domu :) wyszlo pyyysszne :)
Danie błyskawiczne, dzięki za przepis! Tylko dlaczego wyszło tak szalenie gorzkie? Kojarzę to danie ze stołówki, w której często jadam, tam szpinak jest raczej słodki (dodają cukru?) i łykowaty. U mnie wyszło gorzko – bezsmakowo – cierpkie ;)
szpinak nie jest gorzki i cierpki, więc albo coś nie tak poszło z przyprawianiem, a może któryś ze składników był zepsuty?
Gorycz w szpinaku czesto pochodzi od czosnku z ktorego moze juz powoli zaczyna wyrastac szczypiorek jezeli go smazymy to musimy usunac ze srodka te wyrastajace zielonkawe szczypiorka i dopiero na patelnie
Ta okropna jak piszesz gorycz pochodzić może z czosnku.Trzeba go podsmażyć kilka sekund nie dłużej bo danie będzie nie do zjedzenia właśnie z powodu goryczy.
Tez przypuszczam, ze goryczka pochodzi ze zbyt mocno przysmazonego czosnku. Bo tak naprawdę to powinno się tylko delikatnie podgrzewać tluszcz, zeby czosnek puścił soki.
Uwielbiam szpinak i cieszę się, że znalazłam propozycję podania go z gałką muszkatołową, pycha!!! Dzięki Wam odkryłam tez smak pesto bazyliowego(nie miałam okazji wczesniej :D). Szybko, zdrowo i przepysznie!
Bardzo szybki i jeszcze bardziej smaczny!!! Jeszcze nie raz zagości na moim studenckim stole :)
pyszne teraz bedziesz mi towarzyszyc co dnia :) jestem zona szkota ktory lubuje sie polskiej kuchni, dziekuje za wiele pomyslow x
Ile makaronu na taką porcję szpinaku i na ile osób jest taka porcja dania?:)
Przepis przewidziany jest na dwie-trzy porcje, a ilość makaronu najlepiej dobierz wedle własnego uznania bo to zależy od apetytu i możliwości „zjadacza” :) Myślę że na dwie porcie trzeba liczyć ok. 200 g marakonu
Już od dłuższego czasu śledzę Twój blog – kilka posiłków wykorzystałam w swojej kuchni, ale dopiero teraz postanowiłam napisać.Od maja ubiegłego roku moja kuchnia przeszła metamofrozę i teraz jemy z Małżonem wszystko co zdrowe, świeże i niekalorycznie, poszukuje prostych i lekich posiłków, a zarazem sycących. Czy pojawią się u Ciebie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, gryczanej?Zrobione! Zamiast śmietany (nie używam..) lekki serek kremowy – pyszniutkie wyszło! Zaraz jeszcze zabieram się za zupę z botwinki, bo już tak długo leży umyta w lodówce, że zaczęła mnie wołać :)Pozdrowienia z Wysp B :)
Patysiu dziękuję za Twój komentarz. Świetnie się to czyta i bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów! :) Kasze gryczana czy jaglana to jest coś co w mojej kuchni zawitało na stałe nie tak dawno temu i na pewno zaczną się pojawiać przepisy na nie już niebawem, muszę tylko być pewny, że to co publikuję jest sprawdzone przeze mnie osobiście :)
Serdecznie Wszystkich witam,
mam pytanie do Patysi, co to jest „lekki serek kremowy” ?
Piotr
podlaczam sie pod pytanie. Czy mozna zastapic czyms taka ciezka, kaloryczna smietane, w takich i podobnych przepisach? Pytanie tez do Autora bloga
Polecam zamiast śmietanki dodać serek mascarpone, zmienia smak potrawy i jest przeeeepyszne :) gorąco polecam, bo to danie jest szybkie, łatwe i bardzo pożywne!
Wygląda lekko, apetycznie i na pewno zdrowo :) Zapisane na liście do sprawdzenia.
zatem mamy kolacje zaplanowana. kawałki wedzonego lososia zamarynowane. – mmmm jaki zapach
Lubimy takie dania, o tak!
Ja do tego dodaje jeszcze łososia- mniam:)
makaron pycha…. ale nie lubię szpinaku :-(
Agnieszka założę się, że nie lubisz szpinaku, bo jeszcze nikt go dla Ciebie dobrze nie przyrządził