Jestem od lat wielkim fanem kuchni orientalnej. Miałem szczęście odbyć kilka dalekich podróży i posmakować, jak to jedzenie smakuje u źródeł. Dzięki temu w swojej kuchni odtwarzam zapamiętane smaki i zapachy, bawiąc się przy tym i improwizując.
Taką właśnie improwizacją jest makaron smażony z warzywami, z dodatkiem brokułów i kalafiora ugotowanych na parze. Skorzystałem z tego, co akurat zalegało w lodówce i wyszło danie tak pyszne, że muszę go zaprezentować na blogu, tak bym sam mógł ponownie skorzystać z tego przepisu ;-)
Czas przygotowania
Całość nie zajęła mi więcej niż 20 minut
Składniki
- podstawa to świeże warzywa: cebula szalotka, cukinia, marchew, papryka, czosnek, a także brokuły i kalafior do ugotowania na parze
- makaron najlepszy będzie taki cienki specjalnie przeznaczony do kuchni orientalnej, poznać go można po opakowaniu oraz krótkim (zwykle) czasie gotowania wynoszącym ok. 3 minuty
- przyprawy: olej sezamowy, sos ostrygowy, sos rybny, imbir, papryczka chilli, sok z limonki, miód,
- olej roślinny lub kokosowy do smażenia
Przygotowanie
Zacznij od nastawienia brokułów i kalafiora. Ja gotuję je na parze, ale bez problemu możesz je ugotować tradycyjnie w lekko osolonej wodzie. Od razu nastaw też wodę do gotowania makaronu.
Następnie wszystkie warzywa przeznaczone do smażenia pokrój w cieniutkie plasterki lub talarki. Cukinię i marchewkę możesz nawet zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ponieważ w tym daniu wszystko dzieje się bardzo szybko, przed rozpoczęciem smażenia trzeba mieć odpowiednio przygotowane wszystkie składniki.
Teraz czas na przygotowanie zalewy, którą polejesz smażący się makaron z warzywami. Wymieszaj dokładnie łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu ostrygowego, łyżeczkę sosu rybnego, dwie łyżki soku z limonki i odrobinę miodu, a następnie odstaw na bok.
Kiedy woda na makaron się zagotuje, postaw patelnię na dużym ogniu i zacznij ją rozgrzewać.
Wrzuć makaron do wody i kiedy do końca gotowania zostaną ok. dwie minuty, zajmij się smażeniem warzyw.
Na gorącą patelnię dodaj łyżkę oleju do smażenia, a następnie wrzuć marchewkę i smaż na dużym ogniu. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj paprykę i czosnek, a po kolejnej pół minucie cukinię. Smaż cały czas mieszając i dodawaj wyciśnięty świeży imbir (lub suszony w proszku), a także posiekaną papryczkę chilli.
Makaron odcedź i wrzuć na patelnię, wymieszaj z warzywami i smaż dalej na dużym ogniu. Zaraz potem wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos i cały czas mieszając, smaż przez krótką chwilę aż warzywa i makaron pokryją się sosem, a także sam sos się lekko zredukuje.
Makaron podawaj prosto z patelni na głębokie talerze, na wierzchu ułóż świeżo ugotowane różyczki brokułów i kalafiora. Całość możesz jeszcze skropić sokiem z limonki i oprószyć chilli.
ostatnio mam „fazę” na orientalne smaki, więc chyba jutro wypróbuję :)
mmmm,uwielbiam nudelki….