W moich kulinarnych zabawach z Newellą przyszedł czas na danie główne. Po kolorowej sałatce i pikantnej zupie dyniowej postanowiłem przygotować orientalny makaron ze smażonymi warzywami i Newellą w wersji wędzonej.
Tego typu makarony lubię przygotowywać w środku tygodnia, kiedy nie ma czasu na długie stanie przy garnkach, a nachodzi mnie ochota na coś orientalnego. W lodówce prawie zawsze znajdzie się kawałek świeżego imbiru i ostra papryczka, do tego odrobina sosu sojowego, octu ryżowego lub jabłkowego, i z pomocą kilku najzwyklejszych dodatków jak cebula, czy marchew wyczarować można niezłe cuda.
W dzisiejszym przepisie po raz pierwszy wypróbowałem Newellę wędzoną, która po pierwsze bardzo ciekawie pachnie – przez moment skojarzył się ten zapach z oscypkiem ;) Smakuje jednak zupełnie inaczej i bardzo dobrze skomponowała się z pozostałymi składnikami tej potrawy.
Składniki
- 100 g Newelli wędzonej
- 1 paczka makaronu ryżowego ok. 250 g
- pół żółtej lub czerwonej papryki
- 1 nieduża marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- nieduży kawałek świeżego imbiru
- nieduża część ostrej papryczki
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub 2 łyżki octu jabłkowego
- olej do smażenia (polecam olej kokosowy)
Wykonanie
Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki/piórka. Natkę, szczypiorek, papryczkę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce, a Newellę pokrój w cienkie plasterki i porozdzielaj ją następnie do postaci cienkich makaroników.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania (powinno to być ok. 4-5 minut).
W trakcie gotowania makaronu rozgrzej mocno patelnię, dodaj kilka łyżek oleju roślinnego i zacznij smażyć na dużym ogniu cebulę z czosnkiem i papryczką.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaj marchewkę i smaż dalej.
Po kolejnych kilkudziesięciu sekundach dodaj na patelnię paprykę. Smaż cały czas mieszając.
Następnie dodaj na patelnię starty kawałek imbiru i przygotowaną porcję Newelli. Całość smaż na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
Kiedy makaron się ugotuje odcedź go dokładnie i dodaj na patelnię ze smażonymi warzywami i podsmaż chwilę na dużym ogniu. W tym momencie dodaj również sos sojowy, sos ostrygowy i ocet.
Szybko dodaj posiekaną zieleninę i cały czas mieszając doprowadź do zredukowania dodanych wcześniej płynnych sosów i octu.
Tak przygotowany makaron podawaj od razu na stół. Tuż przed podaniem można jeszcze takie danie opcjonalnie posypać niewielką ilością ziaren sezamu lub słonecznika.
Newella
Newella to nowoczesny produkt dla osób o specyficznych wymaganiach żywieniowych. Świetnie sprawdza się w diecie sportowców dbających o budowę masy mięśniowej, ale też jest rewelacyjnym źródłem białka dla wegetarian i osób odchudzających się. Krótko mówiąc, jest do produkt adresowany do wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.
Zawiera 94% białka, nie zawiera cukru, tłuszczu i cholesterolu, a stworzona jest na bazie białka jaj kurzych.
Spróbowałam i rewelacja ta newella jest pyszna a całe danie wręcz bajeczne.
Spróbowaliśmy tej newelli u nas w domu i mężowi nie smakowało, ale za to nasz synek zjadł za dwóch :D
Cóż kwestia smaku to też po części indywidualne gusta ;) Trzeba jednak mieć na uwadze, że Newella to jest produkt specyficzny i o określonym zastosowaniu. Nie każdemu musi smakować, ale też pamiętaj to w dużej mierze kwestia odpowiedniego podania i przyprawienia.