Spaghetti alla putanesca to danie, które wywodzi się z kuchni neapolitańskiej . W wersji podstawowej składa się z pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, czarnych oliwek, kaparów i oregano. Częstym dodatkiem są również bardzo słone fileciki z sardeli, czyli anchois.
Coś ekspresowego i bardzo smacznego zarazem. Wystarczy kilka dobrej jakości składników i w 15 minut na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie, które pozwala poczuć się jak na włoskich wakacjach.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g filetów anchois
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
Przygotowanie
Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Przygotuj sos – na patelni rozgrzej oliwę z oliwek wrzuć drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmaż.
Dodaj anchois, smaż mieszając do momentu, aż fileciki zaczną się rozpadać.
Na patelnię dorzuć pomidorki koktajlowe i oliwki. Wlej 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Patelnię przykryj i gotuj przez 2-3 minuty.
Do sosu na patelni dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Posyp startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Napisz pierwszy komentarz