Jestem wielkim fanem kuchni śródziemnomorskiej. Nieważne czy to Włochy, Grecja, czy Chorwacja. Każda z tych kuchni zachwyca na swój sposób, ale mają jeden wspólny mianownik: proste dania z najlepszej jakości składników.
Jakiś czas temu moi dobrzy znajomi wrócili z wakacji w Chorwacji i jednym z najlepszych wspomnień, jakie przywieźli, była kolacja przyrządzona przez ich chorwackiego przyjaciela. Nie mogli się nadziwić, jak z dosłownie trzech składników przyrządzone zostało jedno z najpyszniejszych dań, jakie kiedykolwiek jedli. Pewnie zastanawiacie się, co to było? Genialny, prosty… makaron z pomidorami duszonymi z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i ziół. Zajadali się nim w pięknych okolicznościach natury, w towarzystwie lampki lokalnego wina. I nie zapomną tego do końca życia.
W czym tkwi tajemnica? Oczywiście w dobrze dobranych składnikach, sercu włożonym w gotowanie i chwilach spędzonych w gronie przyjaciół na biesiadowaniu. I właśnie przepis na takie genialne w swojej prostocie danie, bazujące na Pomidorach Krojonych Podravka – dojrzałych w śródziemnomorskim klimacie na Południu Europy, chciałbym Wam tym razem zaproponować.
Śródziemnomorskie smaki Podravka
Jak widzicie przepis ten przygotowałem w oparciu o pomidory i makaron Podravka. Seria śródziemnomorskich produktów Podravka to makarony, pesto, pomidory czy pasty warzywne powstałe według oryginalnej, chorwackiej receptury, na bazie najwyżej jakości składników.
Pomidory, z których powstają produkty Podravka, rosną w chorwackim regionie Istria, na polach położonych wzdłuż morskiego wybrzeża. Swoją jakość zawdzięczają nie tylko wyjątkowym warunkom klimatycznym, lecz także specyficznej czerwonej glebie, na której rosną. Jest ona bogata w minerały (np. żelazo), dzięki czemu posiada swoją charakterystyczną barwę. Dodatkowo słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor.
Makarony Podravka natomiast powstają z pszenicy durum, a dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, zachowują sprężystość, kształt i kolor podczas gotowania.
Więcej dowiecie się oczywiście ze strony podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej
A teraz zabieramy się za gotowanie:
Składniki
- Makaron Fusilli Podravka (Świderki) – 300 g
- Pomidory krojone z oliwą i czosnkiem Podravka – ok. 400 g
- Cebula – 1 szt
- Marchew – 1 szt
- Szpinak – 1 garść świeżych liści
- Masło – 2 łyżki
- Parmezan – 3-4 łyżki startego
- Czosnek – 1 główka
- Oliwa z oliwek
- Świeża bazylia do podania
- Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
* Podane ilości składników wystarczą do przygotowania dwóch solidnych porcji obiadowych.
Wykonanie
Zacznij od nastawienia wody na makaron i rozgrzania piekarnika do temperatury 190 st C.
Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, nasmaruj niewielką ilością oliwy, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut do czasu aż czosnek pięknie się zezłoci i zmiękknie. Dzięki temu zyska łagodny, lekko słodkawy smak, a jego zapach rewelacyjnie urozmaici nasze danie. Będzie też tak miękki i delikatny, że można by go użyć jako smarowidła do kanapek.
Na patelni podgrzej 1-2 łyżki oliwy i dodaj cebulę posiekaną w cienkie piórka, a także marchew startą na tarce o grubych oczkach.
Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, i podsmażaj przez ok. 5-6 minut.
Następnie na patelnię dodaj całe opakowanie pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą. Całość zamieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 10-12 minut, do czasu aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną.
Zaraz po dodaniu pomidorów możesz zacząć gotować makaron. Pamiętaj, żeby gotować go ok. 1-2 minuty krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu – kiedy w kolejnych krokach poddusimy go w sosie pomidorowym, będzie w sam raz.
Kiedy warzywa na patelni będą już miękkie, możesz dodać ugotowany makaron fusilli, a także dokładnie umyty szpinak.
Zawartość patelni delikatnie wymieszaj i podduś przez 2-3 minuty na małym ogniu, tak by makaron dobrze pokrył się sosem, a szpinak zrobił się całkowicie miękki.
Aby nadać całemu daniu kremowej nuty, a także wybitnie śródziemnomorskiego stylu, dodaj pod sam koniec dwie łyżki masła i drobno starty parmezan.
Całość jeszcze raz delikatnie zamieszaj i gotowe!
Makaron podawaj od razu, przyozdobiony listkami świeżych ziół i płatkami parmezanu. Na każdą porcję nałóż również po kilka ząbków pieczonego czosnku.
Tym sposobem przyrządziliśmy pyszny makaron w stylu śródziemnomorskim. Dzięki dodatkowi marchewki, czy szpinaku cała potrawa jest niezwykle pożywna i świetnie sprawdzi się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny. Zachęcam również do eksperymentowania i komponowania własnych zestawów dodatków, które połączyć można z pomidorami i makaronem.
A już za kilka dni zaproszę Was do udziału we wspólnej zabawie z nagrodami, gdzie będziemy szukać pomysłów na inspirujące i słoneczne dania śródziemnomorskie. Bądźcie czujni! :-)
* Przepis powstał we współpracy z firmą Podravka.
Pachnie latem ten przepis! ;-)
Tak ma być :-)
Ten makaron musi być pyszny! Kocham wszystko co z makaronem. :)