Jarmuż daje duże pole do kulinarnego popisu. Wykorzystuję go do przygotowania pesto, koktajli czy jako dodatek do różnych dań. Tym razem liście jarmużu zestawiłam z makaronem tagliatelle.
Składniki
- 100 g liści jarmużu
- 200 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- 2 cebule dymki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu do posypania
Przygotowanie
Przygotuj składniki dania – cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj. Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę oraz starty imbir. Smaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.
Dodaj liście jarmużu, sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki oraz syrop klonowy.
Patelnię przykryj, zmniejsz ogień na mały i duś liście jarmużu przez ok. 2-3 minuty, aż będą miękkie.
Na patelnię dorzuć ugotowany makaron. Całość lekko podsmaż, aby makaron obkleił się sosem i połączył z warzywami.
Na talerze nałóż porcje makaronu z warzywami i posyp ziarnami sezamu.
Napisz pierwszy komentarz