O blogu
Cześć! Jestem Tomek. Lubię dobre jedzenie, lubię przyjemnie spędzać czas, lubię dzielić się pasją do kuchni, ale najbardziej lubię Was drodzy czytelnicy! Poza dobrym i zdrowym jedzeniem moje hobby to Karty Pokemon TCG, Lego Star Wars, górskie wędrówki i podróże w nowe miejsca na całym świecie.
Dlatego z ogromną pasją staram się pokazywać jak smakować życie, gotować i jeść dobrze. Ale co znaczy dobrze? Dla mnie oznacza to korzystanie z dobrej jakości produktów bez drenowania portfela, odrzucenie wysoko przetworzonej żywności na rzecz prostych, sezonowych i zdrowych przepisów. A to wszystko oczywiście w dobrym towarzystwie – dlatego kulinarne przygody przeżywamy zawsze we dwoje z moją żoną Alą. Nie jesteśmy jeszcze emerytami, więc nie mamy możliwości spędzania całych dni na gotowaniu – dlatego na blogu prezentujemy głównie przepisy, dzięki którym więcej czasu niż przy garach spędzisz zajadając się najróżniejszymi smakołykami.
Autorem większości przepisów jestem ja – Tomek. Z zawodu informatyk, w praktyce przedsiębiorca prowadzący od 2009 firmę informatyczną specjalizującą się w WordPress. Drugim członkiem zespołu jest Ala, moja żona ❤️ Ala jest prawnikiem, jeżeli potrzebujesz profesjonalnej umowy albo porady prawnej zajrzyj na jej stronę Underscore.pl gdzie poza usługami prawnymi dostępne są również wzory umów i dokumentów.
Jeżeli na naszym blogu znaleźliście coś ciekawego, a nawet może udało się coś smacznego ugotować – będziemy wdzięczni za krótki komentarz i przywitanie się z nami! :)
Dziękujemy, że z nami jesteście! :)
Dzień dobry!!!Bardzo ładny blog!
Dziękuję!!! :)
Witam, z Twojego przepisu robię pierogi ruskie, z których ciasto jest bazą do różnorakich pierogów. Smakują wybornie. Uwielbiam Twoje przepisy, bo są proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Witam serdecznie. Jestem babcia Ela i podobno robię najlepsze pierogi na świecie ,tak przynajmniej twierdzą moje wnuki. Chleb z Twojego przepisu zaczęłam piec dzięki mojemu synowi, który znalazł Was w sieci i również piecze chlebek. Czytam również Twoje Tomku przepisy. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry
Cześć, właśnie zamierzam przetestować jeden z przepisów i brakuje mi informacji o liczbie porcji z podanych składników. To ważne, jesli chce sie nakarmić rodzinę a nie tylko przygotować degustację.Pozdrawiam,
Witam ,bardzo ciekawe i nie udziwnione przepisy.Chciałam zapytać czy można zamienić suche drożdże na świeże (W przepisie na chleb)?I kiedy ma ich być. Pozdrawiam
czesc jestem Anna, super dania sa na Twoim blogu
Witaj,wlasnie zlapalem Twoje przepisy sa oky,ale dobrze by bylo jak bys podal wartosci odzywcze i ilosc kcal.
Jezeli chodzi o nalewke orzechowa to wyrabiam co roku i mysle ze 7 orzechow troche zamalo,ja daje duzych 11 szt,mniejszych ok.15. wtedy jest itesywny smak orzecha.
Pozdrawiam
Na tym blogu nauczyłam się piec pyszny chleb, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Wcześniej wydawało mi się to niemożliwe, a dzięki Tomkowi okazało się łatwe i przyjemne. Uzależniłam się ja i mój mąż, od tej pory nie jemy innego chleba, jak domowy… Polecam te przepisy!
Bardzo mi miło! dziękuję za komentarz! :)
Dzisiaj, korzystając ze wskazówek z bloga ugotowałem bigos. Wprowadziłem co prawdą małe modyfikacje (mięso gotowałem z dodatkiem kilku ząbków czosnku w mundurkach jak również dodałem kilka ząbków do cebulki oraz całość posłodziłem miodem (jako, ze jestem pszczelarzem :) )) ale to drobiazgi w stosunku do całości przepisu, który jest DOSKONAŁY!!!
Dziękuje! :)
Dziękuję za dobre słowo! :)
Nazywam sie Kazimierz i mieszkam w Niemczech mam 83 lata iciesze sie ze przypakowo taki supper Kontakt, znalazlem w moich mlodychlatach niebylo takich kulinarnych morzliwosci dlatego Terz chetnie czytam i ogladam Warze napewno smaczne dania, Zycze Wam smacznej Rybnik pogodnych Swiat Oraz Dosiego Roku 2020 pozdrawiam Kazimierz
Witam, blog jest super
szukam jakiegoś przepisu na Święta Bożego Narodzenia i znalazłem potrawy wigilijne i tylko kaczkę z jabłkami.
Może przed świętami znajdę jeszcze jakieś ciekawe recepty?
Pozdrawiam bIelma
Witam Panie Tomku. Na Pana stronę trafiłem przez youtuba szukając sosu do pizzy otworzyłem pański filmik, a potem inne, a ze interesuje się kuchnia gruzińska ( teoretycznie) pochłaniałem pańskie przepisy z otwarta gęba. Oczywiście do pizzy dopiero się przymierzam i do chaczapuri, ale kupiłem w piekarni gruzińskiej chleb PYSZNY! Pomyślałem, ze mozna by w domu go upiec, ale w Panu nadzieja, wierze ze Pan ma przepis na gruziński chleb czyli puri. Pozdrawiam.
Witaj Tomku, zrobiłam nalewkę według Twojego przepisu jest przepyszna. Marynowane grzybki też bardzo smakowały. Będę zaglądać częściej na bloga. Pozdrawiam
Dziękuję :-)
Pogratulować świetnie prowadzonego bloga na bliskie sercu tematy. Bo przecież przez żołądek do serca. Pozdrawiam autorów.
b.
Cześć. Też mam bloga o jedzeniu. Ale tam nie ma przepisów jako takich, tylko opowieści o jedzeniu i nie tylko. Bo żarcie to kultura, filozofia, nie tylko podniebienie i brzunio. Zapraszam – kulinarnefantazje.wordpress.com. Pozdr.
Bardzo mi odpowiadają Twoje przepisy Tomku, proste bez nadmiaru dodatków. Przynajmniej na takie do tej pory trafiłam i wykorzystałam. Lubię taką kuchnię, właściwie z racji wieku i zdrowia. Pozdrawiam
Fantastyczne przepisy!
Witam i pozdrawiam ;)
Witam
Nie znałam wcześniej Waszej strony, dzisiaj na nią trafiłam przy okazji oglądania Pana Tomka filmiku o nalewkach orzechowych. Tak więc trafiłam na zajadam.pl i przestudiowałam przepisy (część oczywiście). Na pewno z nich skorzystam bo poza umiejętnościami widać tam dużo miłości do tego co jest serwowane.
Natomiast jeszcze coś wprost mnie zachwyciło, to organizacja i prezentacja strony.
Tak logicznej, przejrzystej i łatwej w szukaniu strony jeszcze nie spotkałam. Jaka ulga, że wszystko można znaleźć w mgnieniu oka, pięknie zaprezentowane i prosto logicznie bez „ukwieceń” opisane.
Dlatego nie mogłam się powstrzymać aby Wam o tym nie napisać. Mądrość, logika, pasja i profesjonalizm to bezcenne wartości.
Dziękuję
Nowa miłośniczka Waszej strony
Danuta B.
Dzień dobry :) Szukałam z córką pomysłu na dobry makaron z warzywami i trafiłam, na Twój Tomku, makaron z warzywami. W tygodniu nie mam dużo czasu na przyrządzanie praco- i czasochłonnych dań. A Twój makaron to rewelacja. Szybko, pysznie i jeszcze ładnie :) Na pewno danie będzie gościło na moim stole częściej ( moja córka jest „makaronowa” :) ). Już szukam kolejnych fajnych obiadków, a myślę że i inne dania zyskają aplauz mój i mojej rodziny. Pozdrawiam :)
Hello
Właśnie zrobiłem ciasto według Twojego przepisu (to moja pierwsza pizza w życiu). Po 12 min ugniatania nadal się troszeczkę kleiło ale włożyłem pod miskę – jak deskę posypałem mąką i dałem tam ciasto i uformowałem kulkę, to po tej mącę troszkę popękało. Ale zostawiłem na 40 min i zobaczymy co będzie.
Jeśli wszystko będzie ok to dodam troszkę szybki, sera i oczywiście czosnku i chili.
PS. Ładna edycja :) Ja rok temu odkryłem swoją pasję – edytowanie filmów – teraz w grudniu założyłem firmę i wpadłem po uszy w tą pasję. Nie traktuje tego jak pracę ale z ciekawością patrzę na filmy innych i z przyjemnostką robię swoje projekty. Współpracuję z jednym blogerem. Gdybyś kiedyś czegoś potrzebował to daj znać.
Ja dam znać co wyszło z tej pizzy.
Co tu komentować.Jesteście the best, a mówi Wam to bardzo dojrzała kobieta..Bon appetit
Cześć! Świetny blog! :) uczę się z Tobą gotowania w każdym tygodniu (szczególnie jeśli chodzi o pizze, moja rodzina zajada ją co tydzień :))
Mam pytanie odnośnie robota planetarnego (kenwood) . Myślisz, ze ciasto tak wyrobione będzie równie dobre, co wyrobione ręcznie?
Ps. czekam na dalsze odcinki pizza nerd ! :)
Hej :)
Fajnie tu u Was :) Szczególnie podoba nam się dział z pierogami. Tacy już z nas pierogarze.
Jak znajdziecie chwilkę zapraszamy do nas na pierogi ;)
Witam,super przepisy!
Cześć, obejrzałam Twój filmik o domowej pizzy i wpadłam sprawdzić co tu w trawie piszczy. :)
Cześć Aga! :-)
Oczwiście sprawą przypadku natknęłam na twój blog i jestem pod wrażeniem!
Najbardziej zachwyca mnie wybór prezentowanych przepisów i nieskomplikowany dobór składników.
Mieszkam już od 20 lat za granicą i próbuję poprzez gotowanie zachować polskie tradycje dlatego bardzo mnie cieszy, że na twojej stronie tak ich wiele i w moim guście, ponieważ również preferuję zdrowe odżywianie.
Przypadkiem trawiłam na przepis dot. pizzy, jeszcze w tej wersji nie robiłam, ale z wypowiedzi wygląda interesująco. Bardzo podobała mi się dyskusja i sam Autor, bardzo sympatyczny i widać że jest prawdziwym Smakoszem . Na pewno będę z przepisów korzystała, choć jestem mocno dojrzałą „kucharką” ,ale lubię eksperymenty. Pozdrawiam serdecznie Helena
Cześć !
Zawitałam tu przypadkiem,ale na pewno zostanę na dłużej !
Już w głowie układam wasze przepisy na cały tydzień !
Wszystko super opisane :) dokładnie i w łatwy sposób aby nawet początkująca gospodyni (Ja) mogła ogarnąć <3
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Natka dziękuję za miłe słowa i do zobaczenia pod smakowitymi przepisami! :)
Ciasto kruszonka + śliwki = rewelacja Zrobiłam ponownie,ale więcej kruszonki na spód + śliwki + kruszonka. Poezja jak dla mnie.
Witajcie
Mam na imię Magda.Jestem mamą, żoną i nianią .Przypadkiem tu trafiłam i zostaję na dłużej Pozdrawiam
Cześć Magda! :-)
Cześć :) Mam zamiar wypróbować przepis na orzechówkę. Mam kilka orzechów w lodówce i myślę sobie, że nadają się jeszcze na nalewkę, zalegają w lodówce od lipca :) Pozdrawiam. Będę do Was zaglądać :)
Super blog, super przepisy, które mnie inspirują i super blogerzy. Pozdrawiam
no tak chce wykonać właśnie swój chleb, ale nie rozumiem z tym zakwasem , opisuje Pan że połowę Pan wyrzuca w pewnym momencie można coś bliżej?
A ja dziś robię kiszoną kapustę zasmazana wg Waszego przepisu :-) A tak ta marginesie: gdy przegladam Waszą stronę, to od razu robię się głodna ;-) Pozdrawiam serdecznie!
Wpadłam z zamiarem zrobienia racuchów….ciasto rośnie a ja już kombinuje co będzie nastepne w kolejce do spróbowania.
Świetny blog, a co najważniejsze przepisy proste, zdjęcia aż kuszą….
Pozdrawiam i dalszych sukcesów…
A ja sos holenderski zrobilam do golonki,,,do skladnikow podstawowych dodalam 2 lyzki musztardy,2 lyzki chrzanu,do ozdoby troszke szczypioru lub koperku posiekanego, wyszedl smaczny .smacznego.
Czesc . Bede robila uszka z grzybami… Zobaczymy co z tego bedzie. Pozdrawiam i wesolych swiat…
Uwielbiam tutejsze przepisy, pizzę jem co parę dni, robię ją tylko bardziej puchatą:D
Właśnie trafiłam na Wasza stronę, gdy szukałam przepisów na zdrowe koktajle. Ponieważ zaczęłam swoją przygodę z fitnessem, wiec najbardziej interesują mnie te, które można spożyć po wysiłku. Przyznam, ze jest tyle fajnych i ciekawych propozycji, ze najchętniej zrobiłabym wszystkie od razu. Miło mi u Was zagośćić;)
Witajcie! Super blog cudowne i łatwe przepisy.. Właśnie upiekłam mój pierwszy w życiu chlebek ! Udał się, a jaki pyszny! Wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie.
Super że jesteście :-)
Genialne przepisy! Proste i zachęcające do pitraszenia nawet przez nowicjuszy kuchennych :) Właśnie zrobiłam swoje pierwsze ruskie pierogi i wyszły wspaniale! Będę często Was odwiedzać! Dziękuję za tak wspaniały blog! Pozdrawiam! :)
Super przepisy-gratuluję.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
Danuta Szenfeld
Pozdrawiamy! :)