Por to niedoceniane warzywo. Zazwyczaj wykorzystywane jest jako dodatek do zup, sałatek czy surówek. Tym razem por stanowi główny składnik dania. Surowy ma dość intensywny, ostry smak, natomiast duszony nadaje potrawie delikatnej słodyczy.
Duszony por w połączeniu ze śmietanką stanowi pyszny kremowy sos, w którym zatopiony jest soczysty kurczak. Pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka (ok. 250 g)
- 300 g pora
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet z piersi kurczaka oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
Podsmaż na rozgrzanym oleju do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy. Odstaw.
Usmażonego kurczaka pokrój na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
Białą część pokrój na plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pora, dopraw solą i smaż na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miękkich porów wlej śmietanę i zagotuj.
Na talerze wyłóż por w sosie śmietanowym i pokrojonego kurczaka.
Napisz pierwszy komentarz