Ten przepis to absolutny klasyk – pieczone udka kurczaka z pomarańczą i tymiankiem. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników. Mięso kurczaka przyrządzonego w ten sposób jest delikatne i soczyste, a skórka przypieczona i chrupiąca.
Pieczone udka kurczaka są doskonałym pomysłem na szybki obiad, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Aby posiłek był w pełni wartościowy, warto podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 2 cm imbiru
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i połącz z sosem sojowym.
Mięso kurczaka natrzyj olejem solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem.
Kurczaka wstaw do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem z pomarańczy. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Do kurczaka dołóż pomarańczę pokrojona w plasterki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut.
Napisz pierwszy komentarz