Wątróbka ma wielu zwolenników, ale także sporo przeciwników. Jednak dobrze przyrządzona wątróbka to prawdziwy rarytas. Najczęściej podawana jest z cebulką oraz jabłkiem. Jak przyrządzić taką wątróbkę? Prezentuję mój sprawdzony sposób.
Dobrze przyrządzona wątróbka zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Mięso jest bardzo miękkie i delikatne. Warto podkreślić, że oprócz walorów smakowych przypisuje się jej cenne wartości odżywcze. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnego żelaza.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, majeranek
- świeży tymianek do podania
Przygotowanie
Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. Podsmaż na patelni grillowej, odstaw.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
Wątróbkę umyj, osusz, natrzyj rozgniecionym w prasce czosnkiem i obtocz w mące. Dodaj na patelnię z cebulą i smaż, aż będzie rumiana z każdej strony.
Dodaj grillowane jabłka, dopraw całość majerankiem, odrobiną soli i pieprzem. Przykryj i duś wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Wątróbkę z jabłkiem i cebulą podawaj posypaną świeżym tymiankiem lub majerankiem.
Napisz pierwszy komentarz