Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Swojskie, pyszne jak u mamy. Kto nie kocha świeżo ugotowanych pierożków? Pierogi ruskie, z owocami, warzywami, grzybami, czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem. To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret smacznych, domowych pierogów.

Wersji ciasta na pierogi jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta, swoje smaki i dodatki. Niemałym zaskoczeniem była dla mnie spora ilość komentarzy, pojawiających się pod każdym wpisem o pierogach. Co ciekawe, najbardziej sporną kwestią w przypadku tego rodzaju ciasta okazał się dodatek jajka lub jego brak. Temat pierogów z jajkiem czy bez, wałkowany był już niejednokrotnie, stąd dzisiejszy wpis.

Przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Idealne ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko. Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka.

Ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto opiera się jedynie na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz wlewając mocno ciepłą wodę.

Składniki na ciasto

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.

Ciasto na pierogi

Ciasto pierogowe z jajkiem

Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Przepis pojawił się przy okazji wpisu o pierogach z grzybami. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.

Ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi

Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek i masła, które miałam okazję przetestować przygotowując pierogi z kapustą. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.

Składniki ciasta pierogowego

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w czasie 20-30 minut.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

Ciasto na pierogi

Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy są podzielone, czy lepsze jest to na bazie mąki i wody, czy z jajkiem, dlatego sama często stosuję je zamiennie. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada.

Podobne przepisy

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 143 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

143 odpowiedzi na “Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy”

  1. Katarzyna pisze:
    5

    Zawsze robiłam z ciasta klasycznego bez jajek > tylko gorąca woda i mąka lub wodę zastępowałam jogurtem lub maślanką > teraz wypróbuję przepis z mlekiem i masłem :)

  2. Dan pisze:

    W tym pierwszym przepisie bez jajka to jest chyba stanowczo za dużo wody….?kiedyś robiłam ten przepis i wody miałam o ok. 100ml mniej. Nawet Pani na filmiku daje 200 do 250 ml wody, ale na 500g mąki nie 300g jak w przepisie.

  3. anew pisze:

    czy d tego drugiego przepisu z jajkiem tez musi byc ciepla woda?

  4. Emilia pisze:

    Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłam pierogi. Zrobiłam z przepisu z jajkiem. Wyszły przepyszne :-)Super przepis.Pozdrawiam

  5. Rybka pisze:
    5

    Klasyczne ciasto na pierogi – najlepsze Zrobiłam dokładnie w proporcjach z przepisu tylko zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam pełnoziarnistą o wyszły super. Z farszem z dyni i parmezanu ciasto sprawdziło się w 100 procentach. Dziękuję za kolejny świetny przepis.Pozdrawiam

  6. Daga pisze:

    zrobilam te elastyczne ciasto , wszystkie skladniki na ,,oko,, dalam i wyszlo super

  7. Danuta pisze:

    Ja też polecam ciasto z masłem bez jajka. Pierogi są mięciutkie a ciasta nie trzeba podsypywać mąką .Co za tym idzie kolejne pierożki nie będą miały twardszego ciasta od podsypywania mąką :0)) Czyli maka,gorąca woda,stopione masło,sól i mamy idealne ciasto pierogowe ! Dodam,że kiedyś spróbowałam robić uszka na bazie ciasta z jajkiem i ciasto było prawie identyczne jak bez jajka dlatego robię bez skoro nic to nie zmienia.

  8. naleśniki pisze:

    Polecam, ciasto wyszło bardzo dobre

  9. Eja pisze:

    „Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk” Czy to oznacza, że jeśli chcę zrobić np. 100 pierogów, to muszę zmienić proporcje ? Czym to jest spowodowane ?

    • Tomek Lach pisze:

      Eja to zależy czy zrobisz małe, czy duże pierogi – podajemy to tylko orientacyjnie, ale jak potrzebujesz 100 pierogów, to radzę przygotować podwójną ilość składników :)

  10. Daria pisze:

    Czy da radę zrobić to ciasto w mikserze planetarnym, używając haka do wyrabiania chleba?

    • Tomek Lach pisze:

      Powinno się udać, choć ja nie próbowałem ciasta do pierogów to różne inne tak :)

    • ivka73 pisze:

      Ja od wielu lat wyrabiam ciasto na pierogi w mikserze planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego, a pierogi robię bardzo często i w dużych ilościach – mąż i dwóch dorosłych synów to typowi pierogożercy.Pozdrawiam Iwona

  11. jacky1987 pisze:

    super przepisy na ciasto zwlaszcza ” ciasto pierogowe z jajkiem”- niezawodny. robilem pierwszy raz od razu zaskoczylo idelanie.

  12. Ada pisze:
    5

    Ja narazie robiłam pierogi z Twojego przepisu dwa razy. Raz z kapustą i grzybami a raz z serem. Korzystałam z przepisu na ciasto z jajkiem. Za każdym razem wyszły naprawdę świetne. Porcja którą podałaś wystarczyła mi na około 45 pierogów, ale ilość w dużym stopniu zależy od grubości, ja lubię średnio grube ciasto na pierogi. W przeszłości kilka razy próbowałam zrobić ciasto na pierogi i nigdy nie wychodziły a Twój przepis jest naprawdę REWELACYJNY. Polecam! ps: Rada dla tych co pierwszy raz będą próbować: Dolewajcie wody po trochu, mi wystarcza około 0,5 szklanki. Woda moim zdaniem powinna być gorąca a nie ciepła, mi po tym wychodzi bardzo elastyczne ciasto :)

  13. aga pisze:

    to jest ciasto na pierogi ?. wcale jest nie wyrobione

    • Ada pisze:

      hmmm, wydaje mi się że na 1 zdjęciu to jest jeszcze nie wyrobione ciasto i nic nowego nie odkryłaś :P

  14. marysia pisze:
    5

    Elastyczne jak jajeczka mojego męża.

  15. ruda pisze:

    Przepraszam ale to najgorsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam (to bez jajka)

  16. beatasz50 pisze:

    Ja na ciasto biorę:1/2 kg mąki+żółtko+jajo+125 g masła+200mll wody ciepłej+sól.Ciasto jest bardzo plastyczne,nie wysycha a po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.

  17. Krystyna pisze:

    Witam właśnie chciałam zrobić pierogi i skorzystałam z przepisu od Pani. Wybrałam opcję numer 2 ale jest problem ponieważ ciasto się kurczy po wałkowaniu jak odbijam szklankę ciasto jest o wiele wiele mniejsze. Jednym słowem ciasto jest nie do użytku :(

    • Arleta pisze:

      Dokładnie, ciasto się kurczy i wycięte kółeczka robią się bardzo małe.Nie w moim typie.

    • Meg pisze:

      Kurczenie się ciasta czyli elastyczność jest jego główną zaletą. Dzięki temu ciasto po ugotowaniu pozostaje lekkie, nie lepi się i przede wszystkim jest miękkie.
      Wycięte kółeczko można rozwałkować szklanką lub lekko rozciągnąć palcami (i wcale nie przysparza to żadnego kłopotu).

    • Joanna pisze:

      Aby ciasto nie kurczyło się podczas wałkowania, należy gotowe ciasto pozostawić na 30 minut pod przykryciem.
      Gluten zawarty w cieście musi „dojrzeć” i nie będzie się kurczyć.

  18. Ela pisze:

    Przepis na ciasto pierogowe z jajkiem jest rewelacyjny. Dziś lepiłam pierogi ruskie i zrobiłam ciasto wg tego przepisu. Po prostu jestem zachwycona :) nigdy w życiu nie wyszło mi tak elastyczne i idealne ciasto. Dzisiejsze lepienie to sama przyjemność. Dziękuję za przepis :)

  19. Adrianna pisze:
    5

    Wypróbowałam ciasto na pierogi z jajkiem, rewelacja!! Dziękuje bardzo i polecam…

  20. Kasia pisze:

    Przepis bez jajka SUPER.
    Jeśli mogę doradzić osobom, które wyrzuciły ciasto do kosza, to pamiętajcie że woda powinna być gorąca a nie letnia. Ja zagniatając ciasto leję wodę z wyczuciem, tak żeby ciasto nie było zbyt zwięzłe, twarde czy suche.

    Pozdrawiam. Kasia

    • Bea pisze:

      Dokładnie, ja wlewam wrzątek do miski z mąką i mieszam łyżką, później wyrabiam. Ciasto jest elastyczne, nie kurczy się, po ugotowaniu mięciutkie

  21. Ewa Podgorska pisze:
    5

    Ja rowniez dziekuje za doskonaly przepis doskonale elastyczne ciasto ulatwia lepienie pierogow

  22. A pisze:
    5

    Ciasto jest mega rewelacyjne!!! Jest niesamowicie elastyczne. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić 110 pierogów w godzinę! Dziekuje bardzo za wspaniały przepis Polecam!!!

  23. atka pisze:
    5

    Zamiast wody można dodać mleka, pierogi są jeszcze pożywniejsze!

  24. kasia 87 pisze:

    Zawsze jak robiłam pierogi ciasto było twarde korzystałam z różnych przepisów teraz wypróbowałam przepis nr 2 z jajkiem i nie rozumiem jak niektórzy mogą pisać takie kłamstwa że ciasto jest twarde chyba że zamiast mąki dali gipsu :) w końcu wyszły mi pyszne miękkie pierogi DZIĘKUJE serdecznie za ten przepis jedyne z czym sie nie zgadzam to z ilością jaka wychodzi z jednej porcji ja robiłam z podwójnej porcji ciasta i wychodziło ok 50-55 pierogów ale do ciasta nie mam zastrzeżeń jest super

  25. Katarzyna pisze:

    stosuje przepis bez jajka od lat i uwielbiam! Nie dosc, ze pierogi miekkie i elastyczne, to robota zadna, a niczego tak bardzo nie lubie, jak bolace od zagniatania rece!

  26. Emi pisze:

    Proszę o pomoc…
    Dwa razy robiłam klasyczne ciasto z tego przepisu i pierogi wychodziły idealne. Ciasto pięknie się wyrabiało, wałkowało i sklejało. Jestem zachwycona. Niestety dziś wyrzuciłam już trzy partie ciasta, bo ciągle mocno się kleiło. Dosypywanie mąki nic nie pomagało i nie byłam w stanie sobie z tym poradzić…
    Jaka może być przyczyna mojej porażki? (Używałam mąki pszennej typ 480, ale wcześniej też takiej używałam i wszystko było w porządku)
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  27. Xyz pisze:

    Ciasto z lyzka masla jajkiem i ciepla woda spotkalam w innym blogu.od tej pory stosuje ten przepis.Uwazam ,ze jest niezawodny

  28. Marta pisze:

    Najgorszy przepis jaki miałam okazję robić ! Nerwowo prawie wybuchłam w tej kuchni a wszystkich z niej wygoniłam bo sił już nie miałam na wałkowanie ! Ja wałkowałam a ciasto z powrotem takie samo! Twarde. Wycinam kółka które po wycięciu były o połowę mniejsze niż szklanka !

    • Tomek Lach pisze:

      Marta zatem coś po prostu zrobiłaś nie tak jak należy ;)

    • Asia pisze:

      Potwierdzam. Robilam rozne pierogi, z roznych przepisow i zachcialo mi sie eksperymentow, efektem czego pol ciasta z braku cierpliwosci wyladowalo w koszu, a czesc pierogow sie podczas gotowania rozpadla. Skladniki tak, ale nie w tych proporcjach!!!

  29. Kasia pisze:
    5

    Zrobiłam wigilijne pierogi z grzybami, ciasto bez jajka, wyszły bossskie, delikatne, lekko przezroczyste ciasto, aż wołały zjedz mnie :) Dzięki za skuteczne wskazówki, ciasto super wałkowało się butelką od wina na zmywarce ;), nie przywierało, elastyczne i co najważniejsze z żadnego pierożka nie wypłynął farsz, szybko ugotowały się, zero problemów z klejeniem. Podczas kolacji musiałam wyjawić sekret ciasta :). Następnym razem wypróbuję ciasto z jajkiem i masłem. Pozdrawiam z Lekkerkerk pod Rotterdamem.

  30. Kasia pisze:
    5

    Dziękuję za przepis na ciasto z jajkiem na pierogi. Do uszek super. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

  31. Sławek pisze:
    5

    Muszę bardzo podziękować za ten przepis. Ciasto dość łatwo się urabia, do rozwałkowania trochę siły trzeba włożyć ale za to nie ma problemu ze sklejaniem . Nie mam tak zwinnych palców więc pomagam sobie foremkami do robienia pierogów. Jak na mnie urządzenie proste a jakże pomocne. Więcej farszu mogę włożyć niż przy tradycyjnym cieście. Jest bardziej rozciągliwe i to jego duża zaleta. Pokusiłem się nawet o zrobienie pierogów z truskawkami( spadek po kompocie) Też bez problemu ciasto dało radę. Już nie wracam do tradycyjnego ciasta :_)

  32. Agnieszka pisze:

    Dziś miałam przyjemność wykonywac powrogi z 2 przepisem. jest po prostu świetny. powiedziałam kiedyś ze więcej pierogów robic nie będę bo ciasto to masakra,twarde,ciężkie do rozwalkowania to wlasnie dziś zmieniam zdanie. Z tym przepisem na pewno będę częściej wykonywać pierogi z różnymi farszami. Po prostu go uwielbiam,szybki i przyjemny! A pierogi na wigilię palce lizać. Dziękujemy!!

  33. Kasia pisze:

    z ktorego przepisu najlepiej skorzystac jesli chce zwykła make zastąpic pełnoziarnistą ?

  34. Małgosia pisze:

    Hej :) Przepis nr 2 jest super. Tylko zamiast masła dodałam 1 łyżkę oleju. Najlepiej nie robić podwójnej porcji, ponieważ ciasto szybko stygnie i ciężko się potem wałkuje. Cisto mięciutkie, polecam.

  35. Ela pisze:

    Witam forumowiczów!Właśnie skończyłam robić wigilijne pierogi wg. przepisu z jajkiem, mrożą się aktualnie. Zawsze robiłam bez jajka, ale ciasto wydawało mi się odrobinę rozlazle. Ciekawa jestem, jakie te pierogi będą. Trzymałam się przepisu co do grama, więc powinny być ok. Poza tym ja brzegi pierogów przyciskam tępym widelcem, więc ze zlepianiem nie ma u mnie problemu. Pozdrawiam.

  36. Mirek pisze:

    Ciasto oczywiście bez jajka. Letnią wodę mieszam pół na pół z mlekiem. Dolewam ją na wyczucie do przesianej mąki. Czasami do ciasta, na pierogi ruskie, dodaję też trochę ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Ciasto jest jeszcze bardziej miękkie.

  37. Dana 43 pisze:

    Ja dodaje jogur ( grecki albo turecki ) jajka , olej i goraca wode . Ciasto jest miekkie i wilgotne -pycha

  38. Bogusia pisze:
    5

    Skorzystalam z drugiego przepisu z jednym jajkiem- rewelka. Ciasto mieciutkie, super się sklejalo. Zrobilam z farszem szpinakowym.

  39. KARTOON pisze:
    5

    Własnie dzisiaj przyszło mi do głowy żeby zrobić pierożki ruskie, pech chciał albo i nie, że przez przypadek do ciasta wlało się mniej więcej 150 gram barszczu zakiszonego (czerwonego oczywiście), no cóż ciasto jeszcze raz zarobiłem i wyszło nieco czerwone ale za to po ugotowaniu hmmm pycha… Jeśli kisicie sami barszcz czerwony do polecam dodać go trochę do ciasta. Będzie miało wyjątkowy smak. POLECAM

  40. lena pisze:

    Zrobiłam ciasto bez jajka, pierogi wyszły boskie!!!Dziekuję :-)

  41. rataffia pisze:
    1

    Hmm mam sprawdzony przepis na ciasto na pierogi , moja pra babcia pierogi z takiego ciasta robiła otóż :na 1 kg mąki dajemy 4 łyzki oleju 4 lyżki skrobi ziemniaczanej (teraz maki kartoflanej)obie maki przesiane przez sito1 szkl wody ,2 szkl ciepłego mleka (ja podgrzewam wszystko razem i mocno ciepłe wlewam do ciasta)+ sczypta soli .Ciasto mega elastyczne , nie obsycha , mozna wałkować bez podsypywania maką , i pyyszne ,delikatne …Tylko to ciasto robię Nadaje się do każdych pierogów , uszek itp …Jajek nigdy nie dawałyśmy do pierogów , ewentualnie samo białko ubite na pianę dodawała moja mama i tylko do pierogów z jagodami , czemu nie wiem ;/

    • Sylwia pisze:

      Zrobiłam dzisiaj pierogi z Pani przepisu, dziękuję bardzo za poradę, ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam

    • bela pisze:

      wlasnie skonczylam pierogi z pani przepisu sa wspaniale ….

    • InterJaga pisze:

      Ciasto super takie jak mamy i teściowej

    • Ania pisze:

      Wczoraj robiła. Cisto rewelacyjne bardzo elastyczne -nie klei się. Już sprzedałam przepis dalej…..

    • aga pisze:

      Zrobiłam wczoraj pierogi według Pani przepisu. Ciasto faktycznie rewelacja!! Szybko się zagniata, jest elastyczne a smak bardzo dobry , po ugotowaniu jak i po podsmarzeniu. Dziękuję za wspaniały przepis!! Szczerze polecam!! Zdrowych i Wesołych Świat Bożego Narodzenia. Aga

    • ANNA pisze:

      Rataffia dziękuję za ten przepis… ciasto na pierogi wyśmienite. Zrobiłam wszystko tak jak napisałaś. Pragnę dodać tylko, że ciasto trzeba minimalnie grubiej rozwałkować, wtedy dobrze się je gotuje i nie sklejają się. Pierogi mięciutkie i smaczne.

    • magia_22 pisze:

      Bardzo dobry przepis na ciasto pierogowe, wyszło dokładnie tak jak Pani opisała. Lekką ręką ulepiłam ok.100 pierogów z kapustą i grzybami. Dziękuję i polecam :-)

  42. Karola pisze:
    5

    Drugi przepis jest naj, najlepszy! Klasyczne ciasto jest miękkie i często pierogi się rozklejają podczas gotowania. Gdy robisz ciasto wg drugiego przepisu jest twardsze, pulchniejsze i każdy pieróg pozostał z farszem :) Wiem, bo robiłam jedną kulkę i klasycznie i z jajkiem. Polecam! I pozdrawiam ;)

  43. korela pisze:

    Pierwszy przepis na ciasto jest do bani. Jesli uzyjecie 300g maki i 250ml wody wyjdzie wam paskudna, zadka breja, nie ciasto!

    • Magda.K pisze:

      Witam,robię pierogi w/g tego przepisu i dzieki niemu teraz uwielbiam to robić.Prosze dodać gorącej wody do mąki i wymieszać łyżką,jak to trochę przestygnie to wyrabiam ręką.Super pierogi wychodzą ,podsypuję dodatkową mąką.Pozdrawiam

    • Ania pisze:

      Potwierdzam. Też tak miałam. Chyba ze 100 g dodatkowo musiałam dodać mąki, by było ok. I wtedy było naprawdę dobre. Tylko o tę nadmiarową ilość mąki miałam za dużo ciasta:-(
      Za drugim razem dałam 225 ml wody, i to jeszcze za dużo było:-( Następnym razem dam może 200 ml i wreszcie wyjdzie ok.

  44. Maciek pisze:
    1

    Pierwszy raz zdecydowałem się zmienic swój stary sposób na pierogi (Od mamy) i popełniłem DUŻY błąd !Rozumiem, że są dwie szkoły na ciasto do pierogów : a) z jajkiem b) bez jajka. Zrobiłem wg. zamieszczonego tu przepisu – dokładnie, nawet masełko dodałem oraz j.w. 2 żółtka + całe jajko. PORAŻKA !!! Jesli chcecie mieć mięciutkie ciasto. to nigdy nie dodajcie jajek, ale to NIGDY !!! Pierogi wg. powyższego przepisu wypadły fatalnie ! Twarde jak cholera ! Tylko ten kto nie jadł nigdy dobrych pierogów ( z delikatnym ciastem) może chwalić powyższy przepis na „elastyczne ciasto” ! To nie jest elastyczne ciasto ! To jest blacha !!! A muszę dodac, że nawet mąką przesiałem. Mam nauczkę – nie zmienia się tego co jest dobre i nie słucha zachwalaczy :)) I jeszcze jedno miałem duuuże kłopoty przy sklejaniu pierogów z tego ciasta.

    • malgorzata pisze:

      To może zdrdzisz nam swój przepis,bo bardzo skrytykowales powyższe,jestem tu nowa ,pierogów nie robiłam jeszcze w ogóle,a że jest przed świętami chciałabym się zmobilizować i coś” ulepić „☺

    • Xyz pisze:

      Czasami maka jestvtemu winna,ilosc wody itp.Ja zawsze robilam lrzepis bez jajka.Znalazlam w Kwestii Smaku przepis z jajkiem i maslem,prawie identyczny do zamieszczonegobw tym blogu.Uwazam ze to ciasto jest rewelacja i teraz zawsze bede robila wg tego przepisu chyba ze trafi sie cos jeszcze fajniejszego.Nigdy nie mow NIGDY bo nie warto.Pozdrawiam.

  45. Oliwia pisze:

    czy z takiego ciasta moge te pierogi upiec w piekarniku? czy potrzebuje inne?

  46. niki99 pisze:
    5

    Mniam, pierogi wyszły super! :)

  47. dana pisze:

    czy woda do pierogów ma być gotowana czy to może być ciepła prosto z kranu?

  48. Beata pisze:
    5

    Już wiem dlaczego moje dotychczasowe pierogi były takie „tępe”. Zrobiłam dziś wg podanego tu przepisu (wersja z jajkiem) i wyszły świetne, nawet mój syn stwierdził,że są takie jak u babci :) Polecam:)

  49. Anishe pisze:
    5

    Mąż znalazł przepisy przy okazji Świąt, kiedy został postawiony przed koniecznością zrobienia uszek, wybrał przepis na ciasto elastyczne i podbiło ono serca wszystkich domowników. Ja przy następnej okazji skorzystałam z ciasta klasycznego i od tej pory jest to mój ulubiony przepis. Proste składniki i wykonanie, a w efekcie pyszne miękkie ciasto, które się szybko gotuje i bardzo dobrze się sprawdza przy zamrażaniu. Bardzo fajne przepisy, pozdrawiam!

  50. Maciej pisze:
    5

    Osobiście wybieram pierwszy przepis z jajkiem… Czasami jak mnie weźmie, to dokładnie w tych proporcjach ale bez dodawania masła robie ciasto i po mocnym rozwałkowaniu przerabiam na wspaniały makaron krajankę… Tak, że nie tylko na pierogi się nadaje… Dla chętnych na podwójną porcję delikatnego makaronu mam jednak przestrog.… zabrzmi to śmiesznie, ale ciasto przeczy matematyc.… przygotowuję podwójną porcję powtarzając ten sam proces dwa razy… podwójna ilość wyrabiana na raz daje ciasto o odrobinę innych właściwościach, mniej delikatne.A co do pierogów polecam jako wnętrze wołowinę i wieprzowinę z dodatkiem ugotowanych jajek, podawane w rosole powstałym przy gotowaniu wołowiny… palce lizać…

  51. Joanna pisze:
    5

    Wykorzystałam przepis na ciasto bez jajka. Rewelacja. Robi sie je 5 minut. Miękkie, dprężyste, dobrze się klei.

  52. Katarinka55 pisze:

    zawsze robię ciasto bez jajka. Które cisto wg. Ciebie jest lepsze?
    Pozdrawiam.

    • Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest lepszy są podzielone. Dlatego sama często stosuję je zamiennie. Moim ulubionym przepisem na ciasto pierogowe jest ten z jajkiem. Polecam wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej Ci odpowiada.

  53. isabel pisze:
    5

    zrobilam dzis pierogi z przepisu z jajkiem…przepis fantastyczny..polecam ;)

  54. adam pisze:

    ciasto na pierogi z jajkiem ? wyszło twarde i gumiaste i każdy kto wie jak się gotuje powie że do takiego ciasta się jajka nie dodaje, ja spróbowałem żeby się przekonać i żałuję. pozdrowienia z małego rembertowa niedaleko od stolicy świata warszawy

    • Tomek Lach pisze:

      Adam ile osób tyle opinii na temat dodawania jajek do ciasta na pierogi ;)

    • Michał pisze:

      Owszem, wychodzi twarde jak się da za dużo mąki. Też na początku zrobiłem twarde i niesmaczne, ale następnym razem dałem więcej wody i wyszło miękkie i pulchne. Moim zdaniem ten przepis jest najlepszy, pod warunkiem że umie się go zrobić. Trzeba po prostu zrobić ze 3 razy i samemu zobaczyć jak robić żeby wyszło dobre. Bo jak się robi wg. przepisu to nigdy nie wychodzi idealne…

  55. Karolina pisze:
    5

    Właśnie zajadam pierożki z przepisu na ciasto pierogowe z jajkiem,wykonanie jest naprawdę proste,ciasto ładnie się lepi.Muszę powiedzieć,że pierwszy raz tak przyjemnie robiło mi się pierogi :) Przepis naprawde godny polecenia !!

  56. T.M. pisze:
    5

    Ciasto na pizzę już oceniłem, nie myślałem że to takie proste i że zawsze wychodzi. Ciasto na pierogi robiłem zawsze według przepisu babci czy teściowej. Wczoraj przypomniałem sobie o tej stronie w necie i wybrałem przepis „Ciasto na pierogi z jajkiem”. Wyszło mięciutkie, pulchne, lepsze niż to od teściowej. Farsz do ruskich pierogów też wyszedł jakiś inny, taki swojski. Rodzina przy obiedzie zachwycona, zrobiłem pierogi na kilka dni ale zjedliśmy wszystkie. Pięć gwiazdek, panie Tomasz i wielkie dzięki. I pozdrowienia z małego pueblo w Sierra Norte niedaleko od Madrytu.

  57. iwona pisze:

    ciasto z maki cieplej wody jest genialny zawsze wychodZi mieciutkie ciasto:) dodatkowo dodaje odrobine kurkumy aby ciasto bylo zolte pozdrawiam;)

  58. Marzena pisze:
    5

    Dziś wypróbowałam przepisu na ciasto z jajkiem i masłem. Rewelacja. Jeszcze nigdy ciasto na pierogi nie było tak plastyczne. Robota aż paliła mi się w rękach :) Dziękuję. Pozdrawiam i wesołych Świąt :)

  59. Zee pisze:

    Trzy bardzo dobre przepisy. Za każdym razem ciasto wyszło idealne. Nie potrafię wybrać które było najlepsze.:))

  60. Jajcik pisze:
    5

    Mój wybór na święta to wersja ciasta pierogowego z masłem i bez jajka :) Fajnie zebrane pomysły, bardzo się przydały! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php