Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danym regionie jest najlepsze. Podróżując kulinarnie po Polsce warto zatrzymać się na chwilę na Lubelszczyźnie. Podstawę kuchni lubelskiej stanowią potrawy z mąki. Jedną z takich potraw są pierogi lubelskie.
Wnętrze pierogów wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, boczku i cebuli. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- duża cebula
- 25 dag twarogu
- 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
- 1/5 szklanki śmietany 18%
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
Przygotuj farsz – cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
Do ugotowanej kaszy dodaj zmielony twaróg, podsmażoną cebulę i boczek. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy na cienki placek około 2-3 mm.
Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Na środku każdego z nich umieść po 1 łyżce farszu. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi serwuj z łyżką śmietany, posypane słodką papryką.
Napisz pierwszy komentarz