Dzisiejsze danie to dowód na to, że szpinak można przyrządzić z charakterem. Zasada jest jednak taka, że zielone liście muszą być dobrze doprawione, inaczej mogą zniechęcić do siebie każdego. Szpinak zestawiłam z podsmażonym kurczakiem, czosnkiem, serem feta, parmezanem i obowiązkową gałką muszkatołową.
Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest elastycznym, miękkim ciastem pierogowym. Szpinak, który pamiętam z dzieciństwa nabiera tutaj zupełnie innego, wyrazistego smaku. Przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, ale gwarantuję Wam, że warto.
A jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie pierogów o przeróżnych nadzieniach, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Składniki
Ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 150 g piersi kurczaka
- 100 g sera feta
- 1/4 szklanki startego żółtego sera, np. parmezanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starta gałka muszkatołowa
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Przygotuj farsz. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, podsmaż mięso z każdej strony. Podsmażonego kurczaka przełóż do miski i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową łyżkę oliwy i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, szczyptę soli, pieprz i 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Następnie dokładnie odciśnij szpinak z nadmiaru wody i posiekaj drobno na desce.
- Szpinak dorzuć do miski z kurczakiem, dodaj pokruszony ser feta, starty żółty ser, jajko i dokładnie wymieszaj.
Farsz odstaw i przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto.
Następnie podziel je na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.
Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.
Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Napisz pierwszy komentarz