Na blogu pojawiły się już tradycyjne dla polskiej kuchni pierogi – z mięsem, kapustą, grzybami, ruskie… Pomysłów na pierogowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję mniej standardowy farsz – z ricottą i suszonymi pomidorami.
Pierogi możesz podawać na wiele sposobów – odsmażone na patelni lub polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami (np. tymiankiem).
Czas przygotowania
ok. 60 minut
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250 g serka ricotta
- 200 g suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto odstaw przykryte ściereczką na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
Przygotuj farsz – do miski dodaj serek ricotta i suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę (z niewielką ilością oliwy, aby się nie sklejały) i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi jeszcze 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyciągaj pierogi za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. Ugotuj kolejną partię pierogów.
Witam czy chodzi o suchone pomidory w oliwie czy takie po prostu suszki?