Były już różne rodzaje pierogów – ruskie, z mięsem czy grzybami. W większości na blogu gościły bardziej wytrawne smaki farszu. Tym razem przepis na pierogi w wersji na słodko, czyli pierogi z nadzieniem serowym.
Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą – spróbujesz raz, a będziesz do nich na pewno wracać. Pierogi z serem możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Najczęściej pierogi na słodko zajadam posypane mielonym cynamonem.
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
Ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.
W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.
Nigdy nie robilam pierogow, a bardzo za mna chodza. Nie mam dostepu do tlustego czy poltlustego twarogu tylko chudego (0.8 % tluszczu). Czy dodanie smietany do chudego twarogu pomoze? Ile bym musiala smietany dodac? Co jeszcze moge zrobic, zeby moc wykorzystac ten chudy twarog do zrobienia pierogow z serem. Dziekuje.
czy można wykorzystać przepis na ciasto na pierogi ruskie? Jest bardzo prosty i sprawdzony u mnie.
Pierogi z serem są bardzo pyszne ja je po prostu kocham zawsze robię na obiad pierogi z serem są wyśmienite uwielbiam ja z dziećmi mój mąż uwielbia tylko z mięsem zawsze ja mu robię osobno bo ja z dziećmi uwielbiamy na słodko pychota
Zrobiłam pierogi z tego przepisu na ciasto (farsz zrobiłam inny) i wyszły bardzo dobre ! Polecam jeśli ktoś szuka przepisu na dobre ciasto :)
Są opakowanie cukru waniliowego 16 g i 8 g. wiec który ?
Ten mniejszy :)
Były super… nawet sie takich nie spodziewałam … no no kto by pomyślał że taka kucharka ze mnie… wyszło 30 sztuk robiłam kółka szklanką od drinka… jeden pieróg to jeden łyk :)
Do ciasta wystarczy woda + mąka przenna + by sobie chwile odstało.
Użyłam tylko farszu z tego przepisu i pierogi wyszły świetne. Ja do ciasta na pierogi używam mąki, ciepłego mleka, jajka i odrobiny soli. Ciasto zawsze wychodzi mi świetne
Mi się udały :)
Dzięki za przepis!
Przepis super, tylko trochę proporcje nieodpowiednie. Ciasta rzeczywiście wyszło na 50-60 pierogów, ale farszu wystarczyło na niecałe 40.
Świetny przepis tak jak i inne tej autorki!!! Ja akurat nie dodaję wanilii, ale łyżkę gęstej śmietany, żeby masa była bardziej zwarta. Polecam!!! W ogóle uwielbiam, że wszystko jest podane dokładnie, np. łyżeczka soli, bo jak ktoś pisze do smaku to dla takiego laika jak ja to niewiadomo ile to jest do smaku :D.
Mozna też w gramach i millilitrach? Przecież ja nie wiem jakie szklanki autor przepisu używał
Podać też średnicę żółtka w milimetrach? Przecież może być S, M lub L. :)
Kuchnia to nie apteka. Dodaj trochę własnego wyczucia.
Wyszły super! A to było moje pierwsze w życiu podejście do pierogów. Dzięki wielkie! :)
Andrzej bardzo się cieszę, o to chodzi w naszych przepisach żeby były dla każdego! :D
Wyszly wysmienite. zrobilam podwujna porcje wiec zamrozilam polowe. Dziekuje.
Witam, czy trzeba podgotować pierogi by je pózniej zamrozić czy niekoniecznie?
Proponuję podgotować lekko
Czy takie pierogi można zamrozić jakby coś zostało?
Tak, po lekkim podgotowaniu
Ja zamrozilam bez gotowania i wychodza tak samo. Bardzo dobry przepis.