Od kiedy truskawki pojawiły się w sklepach i na bazarach chętnie sięgam po różne przepisy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj pierwsza propozycja w tym sezonie – pierogi wypełnione po brzegi pysznym truskawkowym nadzieniem.
Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców – spróbujesz raz, a na pewno będziesz do nich wracać. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Na blogu znajdziesz wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- ok. 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
Przygotowanie
Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i pozostaw do osuszenia.
Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).
W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz . Podawaj z posłodzoną śmietaną lub jogurtem.
Pierogi z truskawkami możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja zajadam je posypane cukrem i polane śmietaną.
Najpierw się myje a potem obiera truskawki nigdy na odwrót bo tracą swoje wartości i robią się wodniste.
Jak wiele porcji/ pierogów z tego wychodzi?
Pierogi z truskawkami są super,ale polecam posypać cukrem pudrem ,pychota