Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)

Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.

Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Składniki ciasta do pizzy

Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.

Proporcje dokładne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli

Proporcje na oko:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • nieco oliwy z oliwek
  • sól do smaku

pizza-3

Przygotowanie ciasta

  1. Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.

    Świeże drożdże do pizzy

  2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  3. Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  4. Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    pizza-1

Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)

pizza-10

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 204 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

204 odpowiedzi na “Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami”

  1. atena pisze:
    4

    Zrobiłam z podwójnych proporcji ale dałam 1 szkl mąki pełnoziarnistej i 2 szkl mąki tortowej, dosypałam trochę ziół do pizzy. Pizza wyszła wyśmienita :)

  2. DziorNa pisze:
    4

    Do drożdży, żeby zaczęły pracować trzeba dodac cukru… Autor chyba o nim zapomniał ;)

    • Tomek Lach pisze:

      Nie trzeba dodać, ale to prawda że cukier pomaga bo nim żywią się drożdże. Cukry są jednak zwarte również w innych składnikach ciasta i tradycyjnie do pizzy cukru się nie dodaje, bo to droga na skróty ;)

  3. Lena pisze:
    5

    Świetny przepis. Robie już 2 raz , mieszanka mąki 1:3 – razowa, pełnoziarnista, pszenna i wychodzi rewelacyjnie. Dzięki za przepis. Pozdrowienia z Monachium.

  4. Tomasz M. pisze:

    Panie Tomku, chciałem zrobić pizzę dwa razy większą dla gości, czyli że wszystkiego trzeba dodać podwójnie, ale – czy drożdży też dać podwójnie czy te 25 g wystarczy?

    • Tomek Lach pisze:

      Jeżeli użyjesz mniej drożdży to po prostu przypilnuj by ciasto wyrastało w ciepłym i wilgotnym otoczeniu, i powinno być dobrze :) Może też potrzebować nieco więcej czasu na wyrośnięcie

  5. edek pisze:

    Czy w ten sam sposób można zrobić pizzę z mąki pełnoziarnistej?

  6. Ania pisze:
    5

    Ciasto idealne od lat szukałam takiego,robie co tydzień

  7. Kasia pisze:
    5

    Przepis ten towarzyszy mi juz od dwóch lat i nie zamienie go na żaden inny :) pizza jest idealna :) Dziękuję ;)

  8. Kasia pisze:
    5

    Dziękuję za przepis:) Nareszcie znalazłam ten idealny.Pozdrawiam!

  9. Kala pisze:
    4

    40 st to jest ledwo ciepła woda, a w przepisie jest mylące stwierdzenie – bardzo ciepła. Nie każdy ma w domu termometr do płynów.

  10. Natalia&John pisze:

    Dzis pierwszy raz z mezem wyprobowalismy Twoj przepis Pizza wyszla PRZEPYSZNA WSPANIALA CIASTO SUPER napewno bedziemy po niego siegac czesciej !!!

  11. Miki pisze:

    Świetny przepis, robię bardzo często… Naprawdę polecam :)

  12. Agnieszka pisze:

    Czy zamiast pizzy można z tego ciasta ulepić bułeczki z pieczarkami?

  13. syja pisze:
    5

    Rodzinka zachwycona ze takie dobre ciasto wyszło….:) Szybki przepis i wyszedł w 100%…

  14. Kucharzyk pisze:
    5

    Ciasto bardzo łatwe do przygotowania :) i bardzo dobrze smakuje po upieczeniu. Polecam

  15. izka pisze:

    a piekarnik na ile stopni ustawic ??? na jak długo?? i czy na termoobiegu?????

  16. przemek pisze:

    Zrobiłem wg podanych proporcji x4. Użyłem mąki 500 „Gdańskie Młyny do pizzy” ale ciasto wyszło bardzo kleiste. Co źle zrobiłem? Czy to może być wina mąki?. Czy to jakaś klątwa? :) Pozdrawiam.

  17. Ola pisze:
    5

    Potrafię sobie darować jeśli coś mi nie wyjdzie, ale Pana pizza jest doskonała! Właśnie robię ja drugi raz i tylko ślinka mi cieknie Nawet największy niejadek jakiego znam (mój braciszek) zjada ją z chęcią!

  18. Mama Ola pisze:
    5

    Korzystam z tego przepisu już barrrrrdzo długo, muszę przyznać że jest to najlepszy przepis na ciasto do pizzy, bardzo dziękuje bo ułatwił mi Pan życie :)PS.- moje zdolności kulinarne są bardzo marne i jest to jedyne ciasto które mi wychodzi ;DJeszcze raz dzięki :)

  19. Inga pisze:
    5

    Zrobiłam dziś tą pizzę i wyszła super, bardzo dobry przepis :D

  20. Oliwia pisze:

    drożdże, które zalewamy ciepłą wodą powinny być z lodówki czy w temp. pokojowej?

  21. iwka pisze:

    Wyszla zajefajna i puszna ,dziekuje takiego przepisu szukałam :)

  22. Ania_Londyn pisze:

    Hey ciasto rozwałkować jak na pizze i wtedy zostawić do wyrośnięcia czy w kulce i wtedy zostawić. I jak długo się ją piecze i na ile stopni dziękuję

    • Tomek Lach pisze:

      Ciasto wyrasta przed wałkowaniem :) Po rozwałkowaniu – delikatnym – również możesz zostawić je na ok. 15 minut jeżeli lubisz bardziej puszysty spód pizzy :) Najlepiej pizzę upiec w temp 220 – 250 st C przez 6-10 minut. Generalnie jak spód już ładnie się zarumieni to znaczy że pizza jest gotowa.

  23. Lil pisze:

    Pyszne ciasto, upieklam swietna pizze, dziekuje:)

  24. Joggibabu pisze:

    jak najlepiej piec, grzałka góra – dół , czy może lepiej piec z opcja termoobiegu
    proszę o poradę?

    • Tomek Lach pisze:

      Najlepiej piec zwykłym góra + dół, koniecznie bez termoobiegu czy grilla, pizzę ułóż na najniższej półce, żeby ciasto się dobrze upiekło a dodatki nie spaliły

  25. mw pisze:

    Przepis na ciasto jest fenomenalny. Mąż powiedział, że w życiu nie jadł tak dobrej pizzy – „pizza z restauracji się chowa”

    Dziękuję!!!

  26. Alia pisze:
    5

    Świetny przepis :) próbowałam wielu i zawsze pizza wychodziła jak podkowa :( ten jest szybki, łatwy a pizza wreszcie ma odpowiednią grubość i puszystość :3 5/5

  27. Asia pisze:

    super przepis. pizza mała, ale zawsze można podwoic składniki. u mnie ciasto było cienko rozwałkowane, a fajnie urosło około pół cm i własnie było pyszne!

  28. Piotr Twardogórski pisze:

    Jakiego typu ma być mąka?

  29. Justa pisze:

    Wpadłam przypadkiem na ten wpis,a pare razy już robiłam bardzo 'amatorską’ pizze.Dzieki za pewną szczegółowość :) może jutro wyjdzie mi cos o wiele smaczniejszego.

  30. kinga pisze:
    5

    Świetny przepis na ciasto, jak dotąd najlepszy jaki znalazłam. Ciasto wychodzi bardzo delikatne i miękkie.Miałam obawy, że po rozwałkowaniu może stać się twarde, ale nie! Polecam!ps. i wcale nie uważam żeby drożdży było za dużo :) używałam świeżych.

  31. Endriu pisze:

    Też spróbowałem ale stwierdzam że za dużo drożdży, zdecydowanie 7g wystarczy jak na taką ilość mąki. Po zrobieniu wg tej receptury po zjedzeniu odbijało mi sie drożdżami, a wolał bym czuć smak składników i aromatycznego ciasta

  32. Piotr pisze:

    Witam,
    Nie zostawiamy tych swierzych drożdży by wyrosły przez 15 minut przed wlaniem ich do mąki?
    Każdy inny przepis tak nakazuje.

  33. Milena pisze:
    5

    Dziś na piątkowa kolację pizza pół na pół…wege i z salami ;) Najlepszy przepis jaki znalazłam, a testowałam na prawdę wiele :)

  34. Kacper pisze:

    A mam pytanie, bo robię te pizze już kilka razy, za każdym razem przepyszna, ale
    moje składniki nie trzymają się ciasta, że tak powiem odpadają. Czy można na to jakoś zaradzic?

    • Tomek Lach pisze:

      A używasz sosu pomidorowego? Jeżeli tak, to właśnie sos powinien dobrze scalić ciasto i dodatki

    • Kacper pisze:

      Używam przecieru pudliszki.
      Pewnie problem tkwi w tym, że moja rodzina uwielbia pieczarki usmażone, i pewnie one nie pozwalają cieście utrzymać składników.
      Dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

      PS ma Pan bardzo dobre przepisy. Jutro próbuje ze smoothie :)

      • Tomek Lach pisze:

        Usmażone pieczarki mogą mieć sporo tłuszczu, co faktycznie może powodować że będą się ślizgać ;) Przecier nie powinien być problemem. Czekam zatem na relację z przygotowania smoothie! :)

  35. Kamila pisze:

    Dziś będę próbowała zrobić tą pychote wg Pana przepisu ☺mam nadzieję, że uda się….Proszę trzymać kciuki.Jak zrobie to dam znać ☺pozdrawiam

  36. gosc anna pisze:

    Najwazniejsze pytanie. Ile stopni i na jaki czas?

    • Tomek Lach pisze:

      W temperaturze 220 st. C piekę pizzę ok. 12-15 minut, a w temp. 250 st. C 7-8 minut. Generalnie najlepiej trzymać się takiej zasady, że jak pizza od spodu jest już rumiana, to znaczy że gotowa :)

  37. Michał pisze:

    Strasznie dużo drożdży… Na 500g mąki proponuję max 10g świeżych drożdży ;)

    Pozdrawiam.

  38. kinia 667 pisze:
    5

    Wyszla jak z pizzeri nie co ja mowie jeszcze lepsza

  39. kinia 667 pisze:

    Ciasto jest rewelacyjne udalo się to najlepszy przepis

  40. A.A. pisze:
    5

    Świetny przepis, nigdy jeszcze nie wyszło mi tak delikatne ciasto! A co najważniejsze moja drużyna niejadków stwierdziła, że pizza taka jak w restauracji! Co w ustach dzieci jest mega komplementem!

  41. kinis pisze:
    5

    Witam.Rewelacyjne ciasto . Od roku korzystam z przepisu. I nie zamienię go na inny.Pozdrawiam.

  42. Uluś pisze:
    5

    CUDOWNY PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!Robiłam dziś pierwszy raz i wyszła niesamowita! Po prostu wow! :)

  43. Dorota pisze:
    5

    ciasto rewelacja

  44. Izabela pisze:

    Ciasto wyszło genialne ! Dziękuję za przepis ;)

  45. AGATA SZYPŁOWSKA pisze:

    Dzięki ciasto super, ideał trzeba robić na wyczucie i uda się. POZDRAWIAM

  46. Michał pisze:
    1

    Dzień dobry.Przebywałem kilka lat we Włoszech i tam nauczyłem się robić pizzę (pracowałem jako pizzer). Widzę kilka błędów w powyższym przepisie: – po pierwsze do miski daje się najpierw płyny z drożdżami i do tego dosypuje mąkę-po drugie na taką ilość mąki wystarczy 2 gramy drożdży-ciasto powinno wyrastać około 3 godzin ( po około godzinie powinno być „przewinięte”)-temperatura wypieku w piekarniku zawsze maksymalna ( pizzę w pizzeriach i restauracjach piecze się w temperaturze od 360-480 stopni celsjusza-

    • Ana di Napoli pisze:

      To dziwne ze pracowales we wloszech robiac pizze, zawsze robia ja tylko wlosi przez tradycje i nie mowi sie tam pizzer tylko pizzaiolo. Koleja rzecz to pizzy nie robi sie nigdzie we wloszech w piekarniku, to z piekarnika nazywa sie focaccia. Przepis jest idealny na piekarnik, focaccia wyszla pyszna!

  47. Grześ pisze:

    A ile piec ? 15 min ?

    • Tomek Lach pisze:

      To zależy w jakiej temperaturze i jakie grube ciasto ;) Cienkie ciasto w temp. 250 stopnie to jakieś 8-9 minut max, w niższej temperaturze oczywiście dłużej – generalnie jak ciasto od spodu się brązowi to znaczy że jest gotowe.

  48. Sew pisze:
    5

    Super. Ciasto do pizzy w końcu przestało być czarną magią, a gdyby nie ten artykuł, pewnie dalej żyłbym w nieświadomości :PDzięki, pozdrawiam!

  49. Ania B pisze:

    Chciałam tylko napisać…..kocham Pana za ten przepis! <3

  50. Ashley pisze:
    5

    Bardzo fajny przepis dziś w szkole robiliśmy pizze super . Polecam :)

  51. Ana pisze:
    5

    Hej, a próbowałeś może zrobić ciasto w nieco zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej? Wyszłoby dobre ciasto z podanych proporcji przy zmianie mąki, czy lepiej nie ryzykować?

  52. sylwia pisze:

    Witam. Mam zamiar dopiero wypróbować przepis ale chyba brakuje podania czasu i temperatury pieczenia? Czy się mylę.

  53. kasia koprowska pisze:
    4

    ciasto pyszne i chrupiace nie robcie brzegow cieniutko zwalkowac.Ja dodaje pol lyczeczki cukru do wody z drozdzami wychodzi super

  54. radek pisze:

    Moja mama dała mi przepis żeby nie dodawać wody tylko ciepłe mleko. Z dzieciństwa pamiętam, że jej pizza była najlepsza na świecie:)
    Robi ktoś z Was z mlekiem zamiast wody?

  55. Kamila pisze:
    5

    Ten przepis jest tak prosty, że nawet takie kulinarne beztalencie jak ja zdołało to zrobić. Naprawdę dziękuję za przepis panie Tomku, moja siostra jest uszczęśliwiona :)

  56. Sylwia pisze:

    Robiłam pizzę z różnych przepisów,ten jest jednak zdecydowanie godny polecenia. Super skórka,pięknie wyrosło, chrupiąca, świetne ciasto!!

  57. talka891 pisze:

    Witam,
    właśnie jestem mega objedzona.
    Zrobiłam ciasto z podwójnej porcji aby wyszły dwie pizze, ponieważ mój mąż potrafi zjeść :-)
    Wyszły nam dwie ogromne pizze! Ciasto super, takiego właśnie szukałam. Wydaje mi się troszkę pyzowate, ale i tak jest bardzo smaczne. Wręcz idealne! Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam.

  58. Lilka73 pisze:
    5

    Ciasto rewewlacja;)

  59. Kacper pchełka pisze:

    to będzie dobre

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php