Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)
Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.
Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:
Czas przygotowania
Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.
Składniki ciasta do pizzy
Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.
Proporcje dokładne:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- solidna szczypta soli
Proporcje na oko:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
- 25 g świeżych drożdży
- nieco oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie ciasta
Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.
W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.
Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.
Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)
Akcesoria dla miłośników pizzy
Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.
Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera
Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni
„Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku” – wchodząc w link podany pod tym tekstem okazuje się, że jednak od 3-4 gram suchych drożdży. To ile w końcu?
Chce zrobić 2 pizze ze świerzych drożdży
Super przepis,ciasto wychodzi idealne.Dziękuje :-)
bardzo dobry przepis własnie na zdrowej pliwie a tego debila co tak wyzywa poprostu olej
najlepiej rozgrzaną oliwą z oliwek ; )
Co za IDIOTA,lub IDIOTKA napisala ten „przepis”???Ciasto na pizze (ORYGINALNE) robi sie bez drozdzy!!A gdy chcemy miec pulchne ciasto,robimy DROZDZOWE!!I NIE MA ZNACZENIA ZY DROZDZE BEDA SUCHE CZY SWIEZE!!Tomek!!Nie oliwe z oliwek (chyba ze ci placa za reklame i jestes swinia),tylko POLSKI OLEJ RZEPAKOWY!!!Niedlugo BARANIE przed zrobieniem ciasta,kazesz ludziom SUSZYC DROZDZW!!Potem zmielic,dodac wody i …………PUKNIJ SIE W SWOJ PUSTY!!!!!!!
czemu tak wyzywasz ludzi przepros kolege albo nie publikuj
Ale z Ciebie burak!
wyszło pycha !!! moja pierwsza pizza co wyszła
Świetnie! Bardzo się cieszę :)
też właśnie jestem w trakcie , czekam aż urośnie ciasto. uwielbiam gotować ale ciasta drożdżowe jakoś zawsze mnie odrzucaly może temu że nikt za bardzo bo nienrobil bo się nie chciało czekać. jeśli wyjdzie to koniec z spodem do pizzy że sklepu które jest nic nienwarte napisze jak upiekę:)
za chwilke biore sie za tworzenie pizzy! opinie sa genialne mam nadzieje ze pizza bedzie znakomita! :D
Zrobilam dzis z moim 3latkiem swietna zabawa a pizza mega dobra polecam
HAlo, cukier, proszę dodać cukier, ponieważ drożdże nie zadziałają bez cukru. Pół łyżeczki. Czekałem aż zadziałąją same z 10 minut, a potem dodałem cukier u od razu zaczęło rosnąć. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wariatów spod sklepu Żeromskiego/Radwańskiej
Cukier nie jest niezbędny, a co więcej nie ma go wcale w tradycyjnych recepturach na ciasto do pizzy :) Pozdrawiam!
Ja piekłam 17 minut w 250 stopniach i wyszło ok.
WRESZCIE znalazłam przepis, który działa. Wielkie dzięki, pizza wyszła super.Co prawda ja dodałam drożdżom szczyptę cukru, ale tak czy inaczej jest ekstra.
Dziękuję bardzo za ten rewelacyjny przepis. Nareszcie mam odpowiednie ciasto na pizzę. Polecam ten przepis wszystkim. Jeszcze raz bardzo dziękuję .
2gi raz robię. Przepis 1sza klasa.!
Ciasto powinno wyrosnąć… Skoro jest na świeżych drozdzach… A Ty masz placka… Skoro są drożdże to w przepisie powinien byc cukier. Chociaż pol łyżeczki…
Właśnie zrobiłam to ciasto, zobaczymy jaka wyjdzie pizza :)
W jakiej temperaturze najlepiej piec i ile minut ?
Przepis super. Wszyscy się zachwycają. Ja polecam mąke do pizzy Typ 0
W jakiej temperaturze piec??
polecam maksymalną temperaturę jaką masz w piekarniku, pewnie to 250 st C
Czy to ciasto można przechować w lodówce? Jak tak to ile dni i czy lodówka czy zamrażarka.?
Można ciasto zamrozic zaraz po wyrobieniu, potem rozmrażasz w lodówce i ono w tym czasie wyrośnie. Przechowywać w zamrażarce może spokojnie przez kilka tygodni.
Gotuje i pieke od lat, ale z drozdzami nigdy nie bylo mi po drodze. Niby zawsze pizze pieklam ale nie byla taka jakbym oczekiwala. Az przy kolejnym podejsciu trafilam na ten przepis. REWELACJA! Wychodzi za kazdym razem (zawsze robie z potrojnej albo podwojnej porcji), ciasto jest puszyste ale dobrze wypieczone i chrupiace.
Ten przepis odczarowal dla mnie drozdze i nawet zaczelam robi placek drodzowy ktory rowniez zaczal wychodzic idealny ^^
Dziekuje i pozdrawiam :3
Czekam na ciasto aż urosnie i zobaczymy
Witam . W jakiej temperaturze piec i jak długo?
Pozdrawiam
Hej mówią że 350 stopni na górnej spirali a 100-150 dolnana kamieniu szamotowym. Ja w tym roku zakupiłem specjalny piec do pizzy. Ale w zwykłym piekarniku przy 250 stopniach i przy podgrzewaniu góra dół pizza również powinna się upiec. Czas 8-10 min. W piecu przy 350 jest gotowa po 5. Poki co ćwiczę odpowiednie wygniatanie ciasta , aby nie zbijac go za bardzo i pozwalać byc pulchne . Tylko takie wypiecze sie i będzie przepisowo chrupkie.
Ile piec w piekarniku?
Pozdrawiam
Najlepiej piec pizzę do czasu, aż ciasto od spodu zacznie się brązowić :)
Ciasto robi się szybko i bez problemów, wychodzi super. Przepis godny polecenia :)