Kolorowa pizza z kabanosem to mój pomysł na lekką, letnią wersję pizzy. Cienkie ciasto z sosem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem kolorowych, chrupiących warzyw i wyrazistego w smaku kabanosa – to jest zestawienie, które posmakuje każdemu fanowi pizzy :-)
Sekretem tak udanej pizzy upieczonej w domowym piekarniku jest odpowiednie podejście do procesu pieczenia. Cienkie ciasto, maksymalna temperatura, najniższa półka w piekarniku – dzięki temu ciasto jest pięknie upieczone i super chrupiące, a dodatki „al dente”. Zastosowanie sera mozzarella powoduje, że dość szybko się on rozpuszcza, ale ze względu na dość sporą wilgotność nie przypala się i pozwala utrzymać soczystość dodatków.
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
- 50 g sera mozzarella
- 1 długi kabanos o wyrazistym, najlepiej pikantnym smaku
- 1/4 niedużej czerwonej papryki
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/4 czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania
Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.
Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.
Nałóż na niego kukurydzę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, paseczki czerwonej papryki, plasterki kabanosa i pourywane za pomocą dłoni kawałki mozzarelli.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.
Upieczoną pizzę przed podaniem możesz skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.
:-) SUPER