W komentarzach i prywatnych wiadomościach często pytacie mnie o to, jak najlepiej przyrządzić pizzę margheritę. Jest to dość prosta sprawa, ale trzeba pamiętać o jednym bardzo ważnym szczególe – liczą się dobrej jakości składniki. Resztę załatwicie szybko, sprawnie i gołymi rękoma.
Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser. Jeżeli masz pod ręką świeżą bazylię to bardzo dobrze, ale z powodu jej braku nie warto porzucać pomysłu zrobienia pizzy ;)
uważam margeritę za jedną z lepszych kompozycji smakowych, proste pizze są najsmaczniejsze,
pamietam z Włoch…. na pizzy – sos pomidorowy, oliwa i mozarella. jak sie juz upiekła to pieprzu trochę – NIE świeżo zielony, ale z torebki. I TO wszytsko, nic więcej.
Dziękuję, że do zrobienia placka nie użyłeś wałka i miski do wykrojenia kółka;)))) bo jak widzę takie rzeczy to mi przykro. Intryguje mnie natomiast dlaczego używasz białej kulki mozzarelli, a nie żółtej???
Moje ulubione kompozycje do margherity:
1. pepperoni, cebula, oliwki, jalapeno
2. boczek wędzony, ananas, jalapeno
3. ser pleśniowy dorblu, pieczarki, kukurydza, papryka
Mniam mniam.