Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Mini pizze

Mini pizze

Mini pizze to świetny pomysł na dobrą zabawę w gronie znajomych, lub z dzieciakami w domowym zaciszu. Każdy może sam nałożyć ulubiony zestaw dodatków, a pizze są na tyle małe, że jednorazowo do piekarnika zmieści się nawet sześć sztuk. :)

Do ich przygotowania wystarczy standardowe ciasto na pizzę, tylko po wyrośnięciu podzielone na kilka mniejszych części i rozwałkowane na placki wielkości słodkiej drożdżówki. To pizza w wersji mini, ale zabawa w wersji max.

Mini pizza

Czas przygotowania

Na przygotowanie i pieczenie takiej pizzy zarezerwuj ok. 1 godziny

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz 4-6 sztuk mini pizzy w zależności od tego, jak grube ciasto lubisz.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (sprawdź przepisy na sos pomidory bez gotowania i na włoski sos pomidorowy)
  • pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki
  • plasterki boczku
  • cebula pokrojona w piórka lub krążki
  • żółty starty ser lub mozarella
  • kukurydza z puszki
  • oliwki zielone i czarne
  • pomidory koktajlowe
  • kapary
  • przyprawy: suszone zioła, papryka słodka w proszku
  • i wszystko, na co tylko masz ochotę

Przygotowanie mini pizzy

  1. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Tak wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 do 6 części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj je lub uformuj placek przy pomocy dłoni.

  2. Każdą porcję ciasta posmaruj sosem pomidorowym i nałóż ulubione dodatki.

    Mini pizza

  3. Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C (najlepiej górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).

  4. Piecz przez 8 do 12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.

  5. Podawaj prosto z piekarnika i baw się świeeetnie! :-)

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php