Mini pizze to świetny pomysł na dobrą zabawę w gronie znajomych, lub z dzieciakami w domowym zaciszu. Każdy może sam nałożyć ulubiony zestaw dodatków, a pizze są na tyle małe, że jednorazowo do piekarnika zmieści się nawet sześć sztuk. :)
Do ich przygotowania wystarczy standardowe ciasto na pizzę, tylko po wyrośnięciu podzielone na kilka mniejszych części i rozwałkowane na placki wielkości słodkiej drożdżówki. To pizza w wersji mini, ale zabawa w wersji max.
Czas przygotowania
Na przygotowanie i pieczenie takiej pizzy zarezerwuj ok. 1 godziny
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz 4-6 sztuk mini pizzy w zależności od tego, jak grube ciasto lubisz.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy (sprawdź przepisy na sos pomidory bez gotowania i na włoski sos pomidorowy)
- pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki
- plasterki boczku
- cebula pokrojona w piórka lub krążki
- żółty starty ser lub mozarella
- kukurydza z puszki
- oliwki zielone i czarne
- pomidory koktajlowe
- kapary
- przyprawy: suszone zioła, papryka słodka w proszku
- i wszystko, na co tylko masz ochotę
Przygotowanie mini pizzy
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Tak wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 do 6 części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj je lub uformuj placek przy pomocy dłoni.
Każdą porcję ciasta posmaruj sosem pomidorowym i nałóż ulubione dodatki.
Blachę z mini pizzami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C (najlepiej górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).
Piecz przez 8 do 12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.
Podawaj prosto z piekarnika i baw się świeeetnie! :-)
Napisz pierwszy komentarz