Hola Amigos! :-) Lipiec w tym roku zaszczycił nas iście meksykańskim klimatem, choć wątpię, że w Meksyku miewają tak nieznośnie upalne noce ;) Na blogu zatem ciąg dalszy meksykańskich inspiracji – tym razem pizza!
Jak widzisz na zdjęciu, na mojej pizzy wylądowały charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej dodatki w postaci czerwonej fasoli, kukurydzy, czy papryki. To co jednak sprawia, że pizza ta nazwana została meksykańską, to przyprawy:
Kolendra i kumin.
Właśnie ich bardzo charakterystyczne aromaty nadają tej pizzy wyjątkowy charakter. To wszystko uzupełnione sokiem świeżo wyciśniętym z limonki daje rewelacyjny efekt – w sam raz aby pogodzić pasjonatów włoskich i latynoskich klimatów.
Czas przygotowania
Na przygotowanie i upieczenie pizzy zarezerwuj ok. 45 minut
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
- ser mozzarella – 75 g
- pomidory koktajlowe – 4-6 sztuk
- zielona papryka – 1/4 niedużej sztuki
- czerwona cebula – 1/2 niedużej sztuki
- kukurydza z puszki – 3 łyżki
- czerwona fasola z puszki – 3-4 łyżki
- czosnek – 2-3 ząbki
- przyprawy: kmin rzymski, ziarna kolendry, sól, pieprz, płatki chilli
- opcjonalnie: świeża ostra papryczka lub marynowana papryczka jalapeno, ulubiona wędlina w wersji dla mięsożerców
- do podania: oliwa z oliwek, sok z limonki i opcjonalnie świeża kolendra
Wykonanie
Zaczynamy od ciasta: mąkę wsyp do miski i dodaj do niej oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
Zacznij mieszać ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli.
Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze przy pomocy dłoni, lub rozwałkuj delikatnie przy pomocy wałka na okrągły placek. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym i oprósz kilkoma szczyptami kminu rzymskiego i ziaren kolendry – to właśnie te przyprawy nadadzą pizzy aromatu znanego ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej.
Następnie poukładaj na pizzy wszystkie dodatki. Pamiętaj aby nie przesadzić z ich ilością ;) Jak widać na zdjęciu, mozzarellę najlepiej porozrywać na małe kawałki i poukładać je dość luźno – w trakcie pieczenia ser ładnie się roztopi i rozleje po całej pizzy.
Na samym wierzchu najlepiej ułożyć paprykę i cebulę, które w trakcie pieczenia ładnie się zrumienią.
Pizzę piecz na najniższej półce piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez 7-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu.
Gotową pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek i sokiem wyciśniętym z limonki.
Napisz pierwszy komentarz