Taką pizzę polecam Ci przygotować jeszcze w sezonie pomidorowym, kiedy duże, dojrzałe, mięciutkie warzywa uśmiechają się ze sklepowych półek. Taka właśnie jest tajemnica wielu kuchni świata – świeże, lokalne, sezonowe produkty.
Bez wielu dodatków i przypraw, za to z dużą dawką świeżych smaków i niesamowitych aromatów. Najprostsze – najlepsze. Właśnie na tym polega sekret tej pizzy. Świeże i bardzo dojrzałe pomidory, oliwki, cebula, odrobina sera. To wszystko na cienkim cieście. Do podania odrobina oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Mamma miaaa!
Czas przygotowania
Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 50 minut
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
- 50 g sera mozzarella lub innego ulubionego
- 1 duży pomidor
- kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
- 1/4 cebuli
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny dopodania
Wykonanie
Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, a także ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.
Na tak przygotowane ciasto nałóż porcję sosu pomidorowego, ser, a dopiero potem dość grube plastry pomidora, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8-9 minut na najniższej półce.
Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.
Gotową pizzę warto skropić oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Gotowe! :)
Napisz pierwszy komentarz