Pizza z szynką parmeńską i rukolą to szczególna pozycja w moim „pizzowym” menu. To właśnie zajadając się taką jej wersją poznałem smak prawdziwej włoskiej pizzy w nieistniejącej już restauracji, w której pizza serwowana była z pieca opalanego drewnem, a wśród gości prawie zawsze można było usłyszeć rozmowy w języku włoskim.
To było dla mnie zupełnie nowe doświadczenie, ale właśnie wtedy naprawdę pokochałem pizzę. Cienkie ciasto, niezbyt dużo dodatków, ale wrażenia smakowe na najwyższym poziomie. I taka właśnie jest dzisiejsza pizza z szynką parmeńską i rukolą – prostota i najlepszej jakości składniki. Dla takich chrupiących cudów chce się żyć :-)
Składniki
W przepisie podaję ilość składników wystarczającą do upieczenia jednej pizzy dla dwóch osób (ok. 30 cm) lub dwóch mniejszych (taka właśnie jest na zdjęciach w tym przepisie), dla których ilość dodatków dzielisz po połowie.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- ser mozzarella – ok. 100 g
- szynka parmeńska
- rukola
- pokrojona w cienkie piórka cebula
- opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, czarne oliwki
Wykonanie pizzy
Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami.
Sposób wyrabiania ciasta na pizzę możesz również zobaczyć na filmie:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubePo wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania zajmij się przygotowaniem dodatków, np. sosu pomidorowego. Przygotuj też w tym czasie wszystkie pozostałe dodatki.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi na blaszce, lub delikatnie rozwałkuj na idealnie okrągły placek, a następnie posmaruj niezbyt dużą ilością sosu pomidorowego. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli i posiekaną cebulę.
Tak przygotowaną pizzę (bez rukoli i szynki!) piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 9-10 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Ciasto z samą mozzarellą może się nieco wybrzuszać w trakcie pieczenia, ale to niczemu nie szkodzi – możesz temu zapobiec nakłuwając pizzę widelcem, nawet w trakcie pieczenia.
Na upieczoną pizzę nałóż pozostałe przygotowane dodatki w postaci szynki parmeńskiej i rukoli.
Szynkę parmeńska polecam pokroić na mniejsze kawałki, a rukolę opłukać sporo wcześniej, aby do czasu nałożenia jej na pizzę zdążyła się porządnie odsączyć z wody. Opcjonalne dodatki takie jak oliwki czy pomidorki koktajlowe możesz dodać zarówno na początku i razem z nimi upiec ciasto do pizzy, jak i ułożyć je na gotowej pizzy dopiero na moment przed podaniem.
Pizza ta smakuje najlepiej skropiona oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.
Przepis super. Zawsze się udaje :)
Dziękuję :)
Mam przywieziona prosto z Włoch szynkę prosciutto i już wiem co z nią zrobię!
Taaaaaak to jest pomysł na dzisiejszy obiad ! :)