Sezon na truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Chciałoby się, aby te najpyszniejsze z owoców były dostępne przez okrągły rok. Marzenia marzeniami, a skoro sezon w pełni staram się eksperymentować i korzystać z truskawek nawet w daniach, w których normalnie trudno byłoby się ich spodziewać.
Tak właśnie powstał w mojej głowie pomysł na pizzę z truskawkami. Na słodko byłoby zbyt prosto, więc pomyślałem o wytrawnym połączeniu smaków. Truskawki lubią się z nabiałem, więc do listy składników dołączyłem serek mascarpone. Do tego trochę świeżych ziół, sól, pieprz i mozzarella.
Żeby jeszcze mocniej podkreślić nie-deserowy charakter pizzy, po upieczeniu udekorowałem ją zielonymi kiełkami, które dodatkowo zaostrzyły smak.
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób (na cieniutkim cieście), o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie szczypty soli
Dodatki
- 12 – 15 sztuk dojrzałych truskawek
- 75 g sera mascarpone
- 50 g sera mozzarella
- 3 łyżki śmietanki 30%
- świeże zioła – np. mięta lub melisa
- zielone kiełki lub rukola
- sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.
Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę i sól. Do ciepłej wody wsyp drożdże, wymieszaj dość dokładnie i odstaw na kilka minut, aby dobrze się rozpuściły. Po tym czasie wlej całość do miski z mąką.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubePo wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się dodatkami. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek, a następnie pokrój w dość cienkie plasterki.
Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, dodaj soli i pieprzu, a gotowy sos rozsmaruj na okrągłym kawałku ciasta. Na wierzchu poukładaj plasterki truskawek, listki mięty lub melisy, a także drobne kawałki mozzarelli.
Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C przez 7-9 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Najlepiej upiec pizzę na najniższej półce, bez termoobiegu.
Upieczoną pizzę warto udekorować zielonymi kiełkami lub rukolą, a także skropić octem balsamicznym i smakową oliwą.
Napisz pierwszy komentarz