Pizza ze szparagami to efekt mojej miłości do sezonowych warzyw i owoców. Uwielbiam zaopatrywać się na zakupach w te produkty, które trafiły na półki w szczycie swojej największej dostępności i są dzięki temu bardzo dobrej jakości, a przy tym relatywnie tanie.
Właśnie takim rarytasem są szparagi – dostępne w maju i czerwcu. Zdrowe, delikatne i chrupiące. Świetnie pasują jako dodatek do wielu dań (np. risotto, tortilla, czy pyszna zupa), dobrze komponują się z serami o mocniejszym smaku, i co chyba najważniejsze w mojej męskiej kuchni – ich obróbka i przyrządzanie zajmują bardzo mało czasu :-)
Czas przygotowania
45 minut
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- 12 – 15 sztuk zielonych szparagów, raczej cienkich
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- 75 g sera mozzarella
- kilka plastrów sera camembert
- 2 łyżki śmietany 30 – 36%
Wykonanie pizzy
Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubePo wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem szparagów. Umyj je, osusz i obierz twardsze części ze skóry.
Następnie szparagi podgotuj w lekko osolonej przez ok. 3 minuty – najlepiej w taki sposób, aby ich główki wystawały ponad wodę. Są na tyle delikatnymi częściami, że wystarczy im kilka minut w piekarniku.
Kiedy ciasto już wyrośnie uformuj z niego na blaszce okrągły, cienki placek. Posmaruj go sosem pomidorowym i poukładaj szparagi.
Pomiędzy szparagami poukładaj kawałeczki mozzarelli i kilka plastrów sera camembert. Całość skrop dwoma łyżkami śmietanki 30%.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 10-12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.
Pizzę podawaj skropioną niewielką ilością oliwy z oliwek.
Napisz pierwszy komentarz