Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Podpłomyk, czyli polska pizza

Podpłomyk, czyli polska pizza

Ciasto na pizzę gości na blogu i w mojej kuchni bardzo często. Tak często, że świetnie sprawdza się tu powiedzenie „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Ostatnio jednak sporo eksperymentuję w kuchni i staram się korzystać z tego co proste w wykonaniu i super pyszne.

Dlatego właśnie pomyślałem o tradycyjnych podpłomykach. Poczytałem o tym jak się je przyrządza w tradycyjny sposób i wyszło na to, że nie ma jednego słusznego sposobu ich wykonania, tak samo jak nie ma jednego jedynego wzorcowego podpłomyka w sensie rozmiaru czy grubości ciasta.

Podpłomyk – co to jest?

Trudna sprawa. ;-) Od setek lat za podpłomyk uważane są dość mocno różniące się od siebie potrawy. Jedne cienkie, drugie grube, inne małe, jeszcze inne duże, niektóre z ciekawymi dodatkami czy nadzieniem, inne koniecznie bez dodatków. Aby nie dać się zwariować postanowiłem przygotować moją własną definicję, przeznaczoną dla osób cieszących się dobrym jedzeniem i chcących fajnie spędzać czas, a nie kłócić się o to kto ma rację.

Podpłomyk - przepis

Podpłomyk zatem jest plackiem upieczonym na gorącej, suchej patelni, lub w piekarniku (dawniej w otwartym palenisku lub piecu chlebowym) z ciasta przyrządzonego z mąki, wody i soli (podobnie jak ciasto na pierogi). Taka jest jego podstawowa i najprostsza wersja. W jego regionalnych odmianach spotyka się drożdże, oliwę, mleko, piwo i dodatki takie jak cebula, różne sery czy nawet warzywa i mięso.

Poniżej prezentuję przepis na podstawową wersję podpłomyka. Jest to świetny sposób na poznanie tego skarbu polskiej kuchni, a także punkt wyjścia do dalszej zabawy i bardziej skomplikowanych wersji. Zdecydowanie polecam Wam zaczęcie od wersji z cienkiego ciasta.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

  • mąka – 300 g
  • woda – 250 ml
  • sól – 1/2 łyżeczki

Podane ilości składników powinny pozwolić na przygotowanie ok 10 sztuk średniej wielkości, cienkich placków (ok. 15-20 cm średnicy).

Tajemnicą udanego wypieku podpłomyków jest użycie dobrych składników. Jak łatwo się domyślić, z wodą i solą nie ma zbyt dużego pola do popisu, dlatego przy kompletowaniu składników skup się na jak najlepszej jakości mące. Na początek polecam jakąś fajną mąkę pszenną chlebową.

Wykonanie podpłomyków

  1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.

  2. Dodaj sól

  3. Wlewaj powoli wrzącą wodę i cały czas mieszaj łyżką.

  4. Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy zwartą kulę.

  5. Taką kulę zagniataj jeszcze przez kilka minut przy pomocy dłoni do czasu, aż ciasto na podpłomyk nie będzie się lepić do dłoni, będzie gładkie i sprężyste.

  6. Tak przygotowane ciasto powinno odpocząć przynajmniej kilkanaście minut pod przykryciem.

  7. Następnie uformuj z ciasta podłużny wałek i pokrój je na równe kawałki, a każdy z nich rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie.

    Podpłomyk - rozwałkowane na cienko ciasto

     

  8. Ja osobiście najbardziej lubię podpłomyki pieczone z cienkiego ciasta, tak cienkiego że pod światło jest prawie przezroczyste :)

    Podpłomyk - cienkie ciasto

  9. Tak przygotowane placki upiecz na mocno rozgrzanej SUCHEJ patelni. Kiedy od spodu na powierzchni placka pojawią wyraźne brązowo-czarne fragmenty, to czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania takiego samego efektu.

    Podpłomyk - ciasto na patelni

    W trakcie pieczenia podpłomyk może pod wpływem gorąca nadmuchać się jak balonik, a na pewno powinny pojawić się sporych rozmiarów bąbelki.

  10. Po upieczeniu podpłomyki staną się bardziej płaskie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem dobrej oliwy i wszystkiego, co tylko chcesz na nich położyć.

Jak podać podpłomyk

Na poniższym zdjęciu moja propozycja podania podpłomyka dodatkami pod hasłem „czyścimy lodówkę z resztek”, czyli podpłomyk z serem kozim, sosem pomidorowym, pieczonym bakłażanem i cukinią, ostrym sosem z mango i świeżymi ziołami.

Tobie radzę przede wszystkim dobrze się bawić i wypróbować wszystkie dodatki, na jakie masz ochotę – zarówno wytrawne jak i słodkie! :-)

Podpłomyk

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

9 odpowiedzi na “Podpłomyk, czyli polska pizza”

  1. Ignacy pisze:

    a jakiej grubości powinny być grube podpłomyki i ile je „smażyć”?

  2. trev pisze:

    Ja wrabiam jeszcze kapkę oleju do ciasta.

  3. Maria pisze:

    swietnie wszystko na ten temat krotko i rzeczowo.Ja wypiekam je w piecu chlebowym mojego syna , a,. ze ten jest na kolkach/projekt wlasny syna / dojezdzamy w rozne miejsca na prezentacje i degustacje- zaproscie przyjedziemy. Mamy nieco inny przepis- dodajemy make zytnia z calego przemialu /zaopatrzenie w mlynie/.Pycha- warto sprobowac!

  4. fyresz pisze:

    Przepis super ale używając zwykłej, białej mąki trzeba jej dać ok 100 g więcej – pokecam, pyszności!

  5. Konesso pisze:

    Podpłomyki pamiętamy jeszcze z dawnych lat, kiedy to babcia smażyła je na starej blasze, przypomniałaś nam ich smak :)

  6. Podoba mi się, że coś do zrobienia na suchej patelni :)

  7. fram pisze:

    a przepis na ostry sos mango można prosić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php