Nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez zdrowego, sycącego posiłku. Zwłaszcza teraz na zewnątrz robi się coraz chłodniej dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Proponuję dziś przepis na pożywne śniadanie. Podstawą dania na rozpoczęcie dnia jest amarantus.
Jego nasiona zawierają o wiele więcej białka niż pozostałe zboża, a jednocześnie jest to białko o wysokiej wartości biologicznej z całym szeregiem niezbędnych dla nas aminokwasów. Idealny także dla osób z nietolerancją glutenu. Ziarna amarantusa są wyjątkowe pod względem zdrowotnym a do tego możesz stworzyć z nimi pyszne potrawy. Ziarna ugotowałam na mleku i wzbogaciłam o aromatyczny cynamon, płatki migdałowe i słodkie figi. W ten sposób powstało pyszne i pełnowartościowe śniadanie.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki
- 1/2 szklanki amarantusa
- 250 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 100 ml wody
- 3 figi
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka płatków migdałowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
Łyżkę ziaren amarantusa upraż na dobrze rozgrzanej patelni.
Resztę amarantusa wsyp do garnuszka, wlej mleko i wodę. Umieść na gazie i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż nasiona amarantusa pochłoną płyn (przez ok. 20-25 minut).
Kiedy amarantus uzyska odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z ognia.
Dopraw mielonym cynamonem i miodem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj uprażone na patelni ziarna amarantusa, pokrojone na ćwiartki figi oraz płatki migdałowe (opcjonalnie).
super przepis! dziękuję
amarantus ma świetny, lekko orzechowy posmak :)