Wariacji na temat batatów jest całkiem sporo. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. na pieczone bataty, puree czy zupę z tych smakowitych warzyw. Jednym z fajniejszych pomysłów na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest faszerowanie ich swoimi ulubionymi dodatkami. Dziś postawiłam na bataty nadziewane kaszą kuskus i pomidorami.
To wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie. W czasie kiedy bataty znajdują się w piekarniku, zabieram się za przyrządzenie farszu. Potem wystarczy tylko wydrążyć gorące słodkie ziemniaki i napakować nadzienie do środka.
Faszerowane bataty świetnie sprawdzają się jako pożywny obiad. Są pyszną, zdrową i kolorową potrawą, która syci na bardzo długo.
Składniki
- 2 bataty
- 2 małe pomidory
- 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano i kurkumy, po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na dwie części. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1 cm brzegów warzyw. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmaż 2-3 minuty, następnie dodaj pokrojony miąższ z upieczonych batatów.
Składniki dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Smaż mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut.
Dodaj ugotowaną kaszą kuskus, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Farsz nałóż do upieczonych połówek batatów. Skrop oliwą z oliwek. I wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Pieczone bataty z nadzieniem serwuj posypane posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz