Wołowina nie jest mięsem, które często gości na naszych stołach. Wbrew pozorom przyrządzenie dobrego dania z wołowiny nie jest trudne. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na bitki wołowe. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i za godzinę zaserwujesz pyszny obiad dla całej rodziny.
Bitki wołowe przygotowywane są z udźca, łopatki lub ligawy. Wybieram górną część udźca, która jest soczysta i krucha. Najlepiej sprawdza się do smażenia i duszenia. Bitki duszone są w sosie własnym. Przepis można wzbogacić o ulubione przyprawy czy grzyby.
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego, np. udźca
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Obtocz w mące. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie partiami obsmaż mięso z dwóch stron, do lekkiego zrumienia się mięsa.
Mięso zalej bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotuj.
Przykryj i duś pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
Jeszcze na małym ogniu podgrzewaj ok. 20-30 minut by sos zgęstniał i smaki się połączyły.
Napisz pierwszy komentarz