Na blogu gościły już przepisy na tradycyjną, włoską bruschettę z pomidorami oraz bruschettę z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Tym razem chrupiące pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem serwuję z pastą awokado i krewetkami.
Pasta zachwyca kolorem i smakiem, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Awokado wzbogacam o płatki chili, które podkręcają smak. Dodaję także posiekane listki mięty i sok z cytryny, co nadaje paście świeżości.
Kromka z taką pastą to zdrowa przekąska. Awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów. Chociaż owoc zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.
Dziś polecam do wypróbowania pastę z awokado w połączeniu z krewetkami i soczystymi pomidorkami. Jedno jest pewne – warto, bo jest smacznie, a przy okazji prosto.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
Bruschetta z awokado i pomidorami:
- pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
- 12 kolorowych pomidorków koktajlowych
- szczypta płatków chili
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Krewetki:
- 150 g krewetek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Awokado umyj, przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).
Owoc rozgnieć w niewielkim naczyniu, dodaj sok z cytryny, posiekane listki mięty i płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.
Włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.
Gdy grzanki będą jeszcze ciepłe rozsmaruj na nich ząbek czosnku.
Krewetki podsmaż – na patelni rozgrzej oliwę i masło, dorzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą i płatkami chili.
Na pieczywo nałóż pastę awokado, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i krewetki. Na wierzchu każdej kromki ułóż kilka listków świeżej mięty. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Napisz pierwszy komentarz