Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki polane miodem lub z syropem klonowym to jeden z moich ulubionych przysmaków śniadaniowych. Tym razem z dodatkiem puree z dyni, które nadaje placuszkom piękną pomarańczową barwę.
Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Do przepisu użyłam dyni piżmowej. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przygotowuje się szybko. Pancakesy po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, migdałami. Idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- do podania: syrop klonowy lub cynamon
Przygotowanie
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i przyprawy.
Dodaj jajko, mleko, puree z dyni, olej i wyrób masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie przy pomocy chochli wlej niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki.
Placuszki smaż z obu stron na małym ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
Usmażone pancakes przełóż na talerz posyp cynamonem lub polej syropem klonowym.
Co można zrobić z dodatkiem kaszy jaglanej.