Gnocchi to tradycyjny włoski przysmak. Małe kluseczki ziemniaczane, na jeden kęs podobne są do naszych polskich kopytek. Podane razem z gęstymi, kremowymi sosami są idealnym pomysłem na obiad.
Dziś proponuję gnocchi podsmażone z czosnkiem, świeżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym. Tak przygotowane gnocchi serwuję na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera i grubo zmielonego pieprzu.
Składniki
- 1 kg ziemniaków w mundurkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże garści świeżych liści szpinaku
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- tarty parmezan o posypania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki wymyj, nie obieraj. Ugotuj w mundurkach, odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z mąką, solą oraz jajkiem.
Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na małe kluseczki. Na ich powierzchni zrób charakterystyczne wgłębienia widelcem. We wgłębieniach będzie zbierał się sos.
Gnocchi gotuj partiami w ok. 2 l wody. Wykładaj przy pomocy łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu ich na powierzchnię.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło, posiekany czosnek oraz gnocchi. Całość podsmaż.
Dodaj śmietanę, świeży szpinak i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Duś, aż liście szpinaku zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
Składniki na patelni dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowane gnocchi serwuj na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera.
Pycha:!)