Jeśli masz już dość kanapek czy jajecznicy na śniadanie, to polecam domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram pierwszą opcję i gofry serwuję z owocami.
Gofry, które dziś proponuję są lekkie, delikatne i puszyste. Podaję je z solidną porcją jabłek duszonych na maśle z dodatkiem miodu i tymianku. Ten prosty przysmak łączy w sobie cudowną słodycz jabłek z aromatem ziół. To idealna propozycja śniadaniowa na leniwą sobotę czy niedzielę.
Składniki
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
Jabłka:
- 2-3 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu lub cukru
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyj (nie obieraj ich ze skórki) pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Owoce umieść w misce i zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj, tak aby sok pokrył wszystkie kawałki jabłka.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj miód lub cukier. Po chwili dorzuć jabłka i smaż, aż owoce zmiękną.
Dorzuć płatki migdałowe i suszony tymianek. Podsmaż jeszcze kilka minut. Zawartość patelni wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, tak by sos dokładnie pokrył jabłka.
Przygotuj ciasto – oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
Piecz przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z jabłkami z patelni.
Napisz pierwszy komentarz