Gołąbki to klasyka naszej polskiej kuchni. Uwielbiam zarówno te z ryżowo-mięsnym farszem i sosem pomidorowym, jak i gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi.
O tej porze może liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, tym bardziej, że aktualnie trwa prawdziwy wysyp grzybów. Wykorzystaj ten czas i przygotuj gołąbki z kaszą i grzybami. To sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1,5 l bulionu/rosołu/wody
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.
Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.
Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.
Na każdy liść farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).
Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).
Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Napisz pierwszy komentarz