Gulasz to węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Danie to doczekało się już wielu modyfikacji. Gulasz jest niezwykle prosty do przygotowania.
Trudno go zepsuć, dlatego to dobra propozycja dla osób stawiających swoje pierwsze kulinarne kroki. Za każdym razem możesz stworzyć inną wersję gulaszu. A u mnie dziś gulasz wieprzowy z papryką i grzybami.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag grzybów
- 180 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 1 l wody
- 1 łyżka słodkiej papryki
- majeranek, sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Mięso pokrój w kostkę ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej oliwą z oliwek (ok. 5 łyżek). Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
Grzyby obgotuj przez czas ok. 5 minut i odcedź. Rozgotowane grzyby tracą smak i konsystencję.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. W międzyczasie w garnku smaż mięso przez ok. 15-20 minut, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej mięso przegotowaną wodą i zagotuj.
Mięso połącz z cebulą, dodaj paprykę i grzyby. Całość duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki (w przypadku gdy jest zbyt gęsty dolej przegotowanej wody, by uzyskać lejącą konsystencję). Następnie dodawaj do gulaszu mieszając. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw pieprzem, solą (ewentualnie ostrą papryką) do smaku.
Napisz pierwszy komentarz