Dziś w roli głównej kaczka pieczona z pomarańczowo-jabłkowym nadzieniem, glazurowana powidłami śliwkowymi.
Przyznam szczerze, że to był pierwszy raz, kiedy miałem okazję upiec całą kaczkę. Wcześniej jednak udanie eksperymentowałem z kaczymi piersiami, więc nie było żadnych obaw, a raczej duża frajda! Bardzo lubię eksperymentować z nowymi przepisami …i już mogę przyznać, że kaczka wyszła przepyszna :)
Do przyrządzenia tej pysznej kaczki zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche, która organizuje aktualnie bardzo fajny konkurs. Poniżej znajdziesz kilka słów na jego temat, a zaraz potem wracamy do gotowania! :-)
Konkurs z Intermarche – zgarnij 300 zł
Na rozdanie czeka aż 200 bonów o wartości 300 zł. Całkiem przyjemna kwota na solidne zakupy dla całej rodziny :)
Jeżeli zdarza Ci się robić zakupy w sklepie Intermarche, lub po prostu mieszkasz w pobliżu, to zapraszam do udziału w konkursie. Po szczegóły zajrzyj na stronę www.pelnywozek.pl
Warunkiem udziału w zabawie są zakupy za min. 20 zł (potrzebujesz paragonu) i odpowiedź na pytanie: Za co lubisz zakupy w Intermarche?
Powodzenia!
P.S. Mam nadzieję, że czytelnicy mojego bloga zgarną najwięcej bonów! :)
…a wracając do naszej kaczki, mam w kwestii zakupów w Intermarche ciekawe obserwacje. Wiele razy słyszałem od znajomych i sąsiadek, że sprzedawane są tam wędliny i mięso bardzo dobrej jakości, w znacznej mierze własnego wyrobu.
Ilekroć zdarza mi się odwiedzić ten sklep w moim mieście, czyli Knurowie, ruch we wszystkich alejkach jest normalny, ale dział mięsny ZAWSZE przeżywa oblężenie i nierzadko w kolejce stoi po 10-15 osób. Tą są obrazki znane raczej z osiedlowych piekarni w okresie świątecznym, a nie z marketu w godzinach około-południowych, w dzień roboczy ;-) Jestem ciekaw czy takie obrazki obserwujecie też w innych sklepach tej sieci.
Czas przygotowania
Przygotowanie pieczonej kaczki zajmuje 3-3,5 godziny
Składniki
- 1 kaczka – ok. 2,5 kg
- 6 jabłek
- 4 pomarańcze
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon
Wykonanie
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
Kaczkę oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Następnie natrzyj ją wewnątrz i na zewnątrz solą, i pieprzem.
Jabłka i pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w talarki, lub łódeczki. Owoce oprósz cynamonem i włóż do środka kaczki. Otwór możesz zamknąć wykałaczkami.
Nadzianą kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry i ponacinaj delikatnie skórę ostrym nożem. Dzięki temu tłuszcz będzie się łatwiej wytapiał w trakcie pieczenia.
Owoce, które nie zmieściły się w kaczce poukładaj na dnie brytfanki.
Tak przygotowaną kaczkę wstaw do piekarnika (160 st C) i piecz ok. 3 godziny.
Mniej więcej godzinę przed zakończeniem pieczenia możesz kaczkę posmarować powidłami, dzięki czemu nabierze pięknego koloru, a skórka będzie chrupiąca.
Upieczoną kaczkę podawaj z owocami z nadzienia. Jako dodatki świetnie pasować będą ugotowane ziemniaki lub ryż.
Przepis przygotowałem przy wsparciu sieci sklepów Intermarche
Tomku, czy mogę z tego przepisu przygotować gęś na święta?
Spróbuję,ale kaczkę mam normalną-nie z biedasklepu.
Świetny przepis na kaczkę ;) Tego typu mięso robiłam pierwszy raz, ale wszystko się udało, było smacznie ;) Polecam
Oj mialam dawno temu zle doswiadczenia z kaczka…
Twoja wyglada mega-apetycznie…
Moze czas zapomniec o starych niesnakach i dac szanse?
:)
Kasiu zdecydowanie warto dać kaczce drugą szansę :)