Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kanapki z wołowiną a’la Somersby

Kanapki z wołowiną a’la Somersby

Lordowskie kanapki z wołowiną pieczoną w zalewie ze świeżutkiego Somersby Elderflower Lime to gwarantowany hit każdej imprezy. Wyglądają nieziemsko, pachną bosko, a smakują jeszcze lepiej. To przepis nie tylko na dobre jedzenie, ale przede wszystkim na świetne spędzenie czasu w gronie przyjaciół młodych ciałem i duchem :-)

Uwaga! Ostrzegam! Jeżeli przyrządzisz takie kanapki to bardzo prawdopodobne jest, że impreza przeniesie się w poszukiwaniu dokładki do kuchni. Na tą okoliczność polecam Ci zorganizowanie dodatkowych kawałków pieczywa i maczanie ich w przepysznym sosie, który powstaje w trakcie pieczenia wołowiny w mieszance Somersby i pysznych dodatków.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Jeżeli jesteś smakoszem hamburgerów, koniecznie wypróbuj ten przepis – po prostu wprowadzi Cię na nowy poziom doznań smakowych. Jestem z niego bardzo dumny i myślę, że takiego wynalazku nie powstydziłby się sam Lord Somersby :-)

Czas przygotowania

Zarezerwuj ok. 30 minut na przygotowania i kolejne ok. 2,5 godziny czasu na pieczenie wołowiny

Składniki kanapek

Podane proporcje pozwolą przygotować ok. 4-5 niezbyt dużych kanapek, więc jeżeli Twoja imprezowa świta jest liczna, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

  • Dobra wołowina na pieczeń – ok. 300 g
  • Somersby Elderflower Lime – 250 ml
  • Ocet winny czerwony – 50 ml
  • Bulion wołowy, warzywny lub rosół – 1oo ml
  • 1 cebula
  • Suszone pomidory
  • Chrupiąca bagietka
  • Garść rukoli
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • Ostra musztarda Dijon, majonez
  • Sól, pieprz

kanapki z wołowiną

Wykonanie lordowskich kanapek

  1. Wołowinę pokrój w plastry o grubości 1/2 – 1 cm i podsmaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i oprósz solą oraz pieprzem.

    kanapki z wołowiną

  2. Tłuszcz ze smażenia wylej, a na tą samą patelnię dodaj ocet i bulion. Wymieszaj i podgrzej mocno przez kilka minut, aby płyn nieco odparował. Zdejmij patelnię i odstaw na bok.

  3. Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na początku smażenia dodaj miodu i duś cebulę do miękkości, i uzyskania złotej barwy. Następnie oprósz ją lekko mąką, zamieszaj, dodaj tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe.

    kanapki z wołowiną

  4. Na dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie kawałki wołowiny. Na mięso nałóż cebulę wymieszaną zieleniną, a całość polej przygotowaną wcześniej mieszanką octu winnego i bulionu. Dodaj też do naczynia suszone pomidory pokrojone w paseczki.

  5. W tym momencie do akcji wchodzi Somersby Elderflower Lime – wlej do brytfanny taką jego ilość, aby przykryło mięso. Naczynie przykryj pokrywką, lub folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na mniej więcej 2 – 2,5 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się mięciutkie.

  6. Upieczone mięso przetrzymaj w sosie do czasu podania kanapek, dzięki temu będzie super soczyste i delikatne.

  7. Teraz czas na skomponowanie kanapek! :)

    kanapki z wołowiną

    Grube kromki chrupiącej bagietki posmaruj majonezem (dolna kromka) i odrobiną ostrej musztardy Dijon (górna kromka). Na dolną kromkę nałóż nieco rukoli, a następnie porcję wołowiny. Każdą kanapkę niech wieńczy słuszna porcja cebuli z ziołami i suszonymi pomidorami oraz odrobina esencjonalnego sosu.

W zestawie z lordowskimi kanapkami najlepiej sprawdzi się butelka mocno schłodzonego Somersby Elderflower Lime.

kanapki z wołowiną

#Somersby #ElderflowerLime

* Przepis powstał we współpracy z marką Somersby

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

7 odpowiedzi na “Kanapki z wołowiną a’la Somersby”

  1. Jan pisze:

    Somersby Elderflower Lime został wycofany ze sprzedaży. Czym go najlepiej zastąpić?

  2. Mistrz pisze:

    Brakuje w tym przepisie dwóch rzeczy:
    1) W liście składników miodu i jego ilości
    2) Ile suszonych pomidorów należy użyć do dania
    Po za tym danie bardzo dobre :) Smacznego

  3. Helenka pisze:

    Na to bym nie wpadła, żeby owocowe piwo do gotowania wykorzystać :)

  4. Milord pisze:
    5

    Dobre dobre, niezłe cuda sie da wyczarowac na bagiretce ;))

  5. karmel-itka pisze:

    no, powiem Ci, że jestem mega pozytywnie zaskoczona! mniam ;)

  6. Irene pisze:
    5

    Wooowwww!!! Mega pysznie to wyglada :-) na pewno zrobię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php