Lordowskie kanapki z wołowiną pieczoną w zalewie ze świeżutkiego Somersby Elderflower Lime to gwarantowany hit każdej imprezy. Wyglądają nieziemsko, pachną bosko, a smakują jeszcze lepiej. To przepis nie tylko na dobre jedzenie, ale przede wszystkim na świetne spędzenie czasu w gronie przyjaciół młodych ciałem i duchem :-)
Uwaga! Ostrzegam! Jeżeli przyrządzisz takie kanapki to bardzo prawdopodobne jest, że impreza przeniesie się w poszukiwaniu dokładki do kuchni. Na tą okoliczność polecam Ci zorganizowanie dodatkowych kawałków pieczywa i maczanie ich w przepysznym sosie, który powstaje w trakcie pieczenia wołowiny w mieszance Somersby i pysznych dodatków.
Jeżeli jesteś smakoszem hamburgerów, koniecznie wypróbuj ten przepis – po prostu wprowadzi Cię na nowy poziom doznań smakowych. Jestem z niego bardzo dumny i myślę, że takiego wynalazku nie powstydziłby się sam Lord Somersby :-)
Czas przygotowania
Zarezerwuj ok. 30 minut na przygotowania i kolejne ok. 2,5 godziny czasu na pieczenie wołowiny
Składniki kanapek
Podane proporcje pozwolą przygotować ok. 4-5 niezbyt dużych kanapek, więc jeżeli Twoja imprezowa świta jest liczna, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
- Dobra wołowina na pieczeń – ok. 300 g
- Somersby Elderflower Lime – 250 ml
- Ocet winny czerwony – 50 ml
- Bulion wołowy, warzywny lub rosół – 1oo ml
- 1 cebula
- Suszone pomidory
- Chrupiąca bagietka
- Garść rukoli
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- Ostra musztarda Dijon, majonez
- Sól, pieprz
Wykonanie lordowskich kanapek
Wołowinę pokrój w plastry o grubości 1/2 – 1 cm i podsmaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patelni i oprósz solą oraz pieprzem.
Tłuszcz ze smażenia wylej, a na tą samą patelnię dodaj ocet i bulion. Wymieszaj i podgrzej mocno przez kilka minut, aby płyn nieco odparował. Zdejmij patelnię i odstaw na bok.
Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na początku smażenia dodaj miodu i duś cebulę do miękkości, i uzyskania złotej barwy. Następnie oprósz ją lekko mąką, zamieszaj, dodaj tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe.
Na dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie kawałki wołowiny. Na mięso nałóż cebulę wymieszaną zieleniną, a całość polej przygotowaną wcześniej mieszanką octu winnego i bulionu. Dodaj też do naczynia suszone pomidory pokrojone w paseczki.
W tym momencie do akcji wchodzi Somersby Elderflower Lime – wlej do brytfanny taką jego ilość, aby przykryło mięso. Naczynie przykryj pokrywką, lub folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na mniej więcej 2 – 2,5 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się mięciutkie.
Upieczone mięso przetrzymaj w sosie do czasu podania kanapek, dzięki temu będzie super soczyste i delikatne.
Teraz czas na skomponowanie kanapek! :)
Grube kromki chrupiącej bagietki posmaruj majonezem (dolna kromka) i odrobiną ostrej musztardy Dijon (górna kromka). Na dolną kromkę nałóż nieco rukoli, a następnie porcję wołowiny. Każdą kanapkę niech wieńczy słuszna porcja cebuli z ziołami i suszonymi pomidorami oraz odrobina esencjonalnego sosu.
W zestawie z lordowskimi kanapkami najlepiej sprawdzi się butelka mocno schłodzonego Somersby Elderflower Lime.
#Somersby #ElderflowerLime
* Przepis powstał we współpracy z marką Somersby
Somersby Elderflower Lime został wycofany ze sprzedaży. Czym go najlepiej zastąpić?
Brakuje w tym przepisie dwóch rzeczy:
1) W liście składników miodu i jego ilości
2) Ile suszonych pomidorów należy użyć do dania
Po za tym danie bardzo dobre :) Smacznego
Na to bym nie wpadła, żeby owocowe piwo do gotowania wykorzystać :)
Dobre dobre, niezłe cuda sie da wyczarowac na bagiretce ;))
no, powiem Ci, że jestem mega pozytywnie zaskoczona! mniam ;)
Nie dziwię się :) na prawdę magicznie pyszne są
Wooowwww!!! Mega pysznie to wyglada :-) na pewno zrobię