Dziś podrzucam pomysł na smaczną i pięknie prezentującą się przekąskę karnawałową – roladki z tortilli z szpinakiem, szynką parmeńską i ricottą. Cieszą nie tylko podniebienie, ale także oczy.
Małe przekąski tzw. finger foods to pole do kulinarnego popisu. Zachęcam do eksperymentów i nowych połączeń smakowych. W mojej wersji mini tortilli zestawiłam świeży szpinak (podsmażony z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową) z szynką parmeńską i kremową ricottą.
Składniki
- 2 pszenne tortille
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g ricotty
- 3 ząbki czosnku
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.
Na tortilli rozsmaruj ricottę, nałóż szpinak z patelni, następnie ułóż plaster szynki parmeńskiej.
Tortillę zwiń w roladę i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem, tortillę pokrój w 3 cm roladki.
Świetna sprawa, uwielbiam takie przekąski „do palca” :)