Sezon na dynię trwa w najlepsze. Tym razem proponuję pieczoną dynię w połączeniu z moją ulubioną kaszą jaglaną. Pieczone kawałki warzywa doskonale komponują się z dodatkiem aromatycznych przypraw, rozmarynu i oliwy.
Najczęściej sięgam po odmianę hokkaido o intensywnej pomarańczowej barwie i miękkiej skórce – nie trzeba jej obierać, co znacznie przyspiesza jej obróbkę. Danie doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska do pracy, lekki obiad czy kolacja.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
- 1 kg dyni (najlepiej o suchym miąższu i delikatnej skórce, typu Hokkaido)
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 4 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dynię dokładnie oczyść, pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kawałki dyni skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami i dodaj kilka igiełek rozmarynu. Piecz do miękkości przez około 20 minut.
Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).
Przepłukana kaszę wrzuć na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki masła. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa.
Do ugotowanej kaszy dodaj kawałki pieczonej dyni. Całość posyp zrumienionymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Dyni nie trzeba obierać?
To zależy jaka dynia – niektóre gatunki (szczególnie mniejsze rozmiary) mają jadalną skórę :)