Ziemniaki to chyba najczęściej wykorzystywane warzywo w każdej kuchni. Swoją popularność ziemniak zawdzięcza przede wszystkim ilości potraw, w których występuje, co więcej stanowi nawet ich podstawę. Jednym z takich dań są kopytka, które uwielbiam od zawsze.
Tradycyjne polskie kopytka powstają właśnie z ziemniaków, mąki i jajka. Są bardzo smaczne i niesamowicie proste w wykonaniu. Smakują posypane cukrem, polane śmietaną czy ulubionym sosem. Dla mnie najlepszą wersją kopytek są te z dodatkiem sosu kurkowego :)
Składniki
Kopytka
- 500 g osolonych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 200 g mąki
- 1 jajko
Sos kurkowy
- 200 g kurek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie
Wyłóż ziemniaki na posypaną mąką stolnicę. Dodaj mąkę, odrobinę soli i jajko.
Zagnieć ciasto, ewentualnie podsypując dodatkowo mąką, tak aby uzyskać ciasto na tyle zwarte, że można je pokroić nożem.
Podziel ciasto na części i uformuj z niego wałki o grubości około 2-3 cm, pokrój kopytka.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kopytka i gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Teraz przechodzę do przygotowania sosu. Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź.
Na patelni roztop masło, wrzuć czosnek, aby delikatnie się podsmażył. Dodaj cebulę i pozostaw na ogniu mieszając co jakiś czas.
Dodaj oczyszczone i suche kurki (te większe możesz pokroić na mniejsze kawałki). Po około 3 minutach wlej śmietanę i całość wymieszaj.
Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Sos z kurek duś przez kilka minut, aby grzyby zmiękły.
Na koniec przygotowane kopytka podsmaż na patelni (na maśle). Zajmie to około 3 minuty. Ułóż kopytka na talerzu i polej sosem kurkowym.
Napisz pierwszy komentarz