Nie jestem specjalistą od przyrządzania mięsnych dań. Od czasu do czasu jednak lubię poeksperymentować z trudniej dostępnymi produktami, np. dobrą wołowiną. Tym razem w trakcie zakupów wpadły mi w ręce górki jagnięce.
Nigdy wcześniej nie przyrządzałem, ani nie jadłem takiego mięsa, ale postanowiłem się z tym zmierzyć. Wyszło bardzo sympatycznie, smacznie i atrakcyjnie dla oka. Co ważniejsze, przepis jest szybki i prosty w wykonaniu.
Składniki
- górka jagnięca (kotleciki z kostką)
- czosnek
- czerwone wino
- oliwa z oliwek
- cząber suszony
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kotlety umyj, osusz i lekko rozbij dłonią. Następnie natrzyj solą i czosnkiem, oprósz przyprawami, nasmaruj oliwą i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie jagnięcina zdąży się zamarynować.
Kotlety usmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony.
Pięknie zrumienione zdejmij z patelni i wlej na nią wino. Wymieszaj zawartość patelni i gotuj sos, aż wino ładnie się zredukuje.
Na koniec ułóż kotlety na talerzu i polej sosem. Jako dodatek wystarczy dobre pieczywo, choć dobrze sprawdzi się też kasza.
Napisz pierwszy komentarz