Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kotlety jagnięce

Kotlety jagnięce

Nie jestem specjalistą od przyrządzania mięsnych dań. Od czasu do czasu jednak lubię poeksperymentować z trudniej dostępnymi produktami, np. dobrą wołowiną. Tym razem w trakcie zakupów wpadły mi w ręce górki jagnięce.

Nigdy wcześniej nie przyrządzałem, ani nie jadłem takiego mięsa, ale postanowiłem się z tym zmierzyć. Wyszło bardzo sympatycznie, smacznie i atrakcyjnie dla oka. Co ważniejsze, przepis jest szybki i prosty w wykonaniu.

Składniki

  • górka jagnięca (kotleciki z kostką)
  • czosnek
  • czerwone wino
  • oliwa z oliwek
  • cząber suszony
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety umyj, osusz i lekko rozbij dłonią. Następnie natrzyj solą i czosnkiem, oprósz przyprawami, nasmaruj oliwą i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie jagnięcina zdąży się zamarynować.

    Kotlety jagnięce

  2. Kotlety usmaż na gorącej patelni z odrobiną oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony.

  3. Pięknie zrumienione zdejmij z patelni i wlej na nią wino. Wymieszaj zawartość patelni i gotuj sos, aż wino ładnie się zredukuje.

  4. Na koniec ułóż kotlety na talerzu i polej sosem. Jako dodatek wystarczy dobre pieczywo, choć dobrze sprawdzi się też kasza.

Kotlety jagnięce

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php