Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Mielony to klasyka polskiej kuchni. Obok kotletów schabowych stanowi najpopularniejsze danie obiadowe. Pokażę jak przygotować pyszne mielone rumiane na zewnątrz i miękkie w środku.

Tak przygotowany kotlet mielony najlepiej smakuje z porcją ziemniaków wraz z dodatkiem buraczków lub mizerią. To klasyczne polskie danie obiadowe w najlepszym wydaniu.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki oleju lub smalcu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namocz chwilę w wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu.

  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

  3. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku.

  4. Masę mięsną dokładnie wymieszaj dłonią i dosyp tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki.

  5. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor.

  6. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podobne przepisy

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Kotlety mielone”

  1. Jula pisze:

    Chyba wreszcie znalazłam właściwy przepis. Ale, mam pytanie – czy tych kotletów się nie panieruje ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php