Mielony to klasyka polskiej kuchni. Obok kotletów schabowych stanowi najpopularniejsze danie obiadowe. Pokażę jak przygotować pyszne mielone rumiane na zewnątrz i miękkie w środku.
Tak przygotowany kotlet mielony najlepiej smakuje z porcją ziemniaków wraz z dodatkiem buraczków lub mizerią. To klasyczne polskie danie obiadowe w najlepszym wydaniu.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki oleju lub smalcu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kajzerkę namocz chwilę w wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulkę. Dopraw do smaku.
Masę mięsną dokładnie wymieszaj dłonią i dosyp tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor.
Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Chyba wreszcie znalazłam właściwy przepis. Ale, mam pytanie – czy tych kotletów się nie panieruje ?
nie trzeba panierować :)